Подписахме за Южен поток

Автор:
Петък, 16 Ноември 2012 08:15
Подписахме за Южен поток

България подписа окончателно инвестиционното решение за строителството на газопровода „Южен поток", който ще минава през българска територия.

Според предварителните разчети проектът само в България ще струва над 3 млрд. евро.
Подписите си под договора сложиха премиерът Бойко Борисов и генералният директор на „Газпром" Алексей Милер на церемония в София, предаде агенция БГНЕС.
„Южен поток" (South Stream) е проект за транснационален газопровод, който се разработва с цел диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ за европейските потребители и предвижда транспортирането на „синьо гориво" по дъното на Черно море за страните от Южна и Централна Европа. Меморандумът за взаимно разбирателство за реализирането на „Южен поток" беше подписан на 23 юни 2007 между „Газпром" и италианската ЕНИ. Той определи насоките за сътрудничество между двете компании в областта на проектирането, финансирането, строителството и управлението на „Южен поток".
В течение на няколко години от 2008 бяха съгласувани икономическите и юридическите аспекти на проекта, в резултат на които бяха определени маршрутите на магистралните тръбопроводи. В прединвестиционния стадий на проекта се разглеждат няколко варианта за маршрути на газопровода.
Той включва сухопътна част, преминаваща през територията на редица европейски страни, а също така морски газопроводи по дъното на Черно и Адриатическо море (в случай че бъде избран вариант за доставка на газ в Южна Италия). Освен това за осигуряването на „Южен поток" с достатъчно количество природен газ се предвижда разширяването на съществуващите и строителство на нови газопреносни мощности на територията на Руската федерация.
Новата газопроводна система, предназначена за снабдяването на „Южен поток" с газ, ще премине по територията на Русия от компресорната станция „Починки" до бреговете на Черно море. Нейната дължина достига около 2500 км.
Предвижда се изграждането на 10 компресорни станции. На територията на страните от Южна и Централна Европа се разглеждат два възможни маршрута за изграждане на тръбопровода: северозападен - в посока Словения и Австрия през България, Сърбия и Унгария, а също така югозападен - през България за Гърция и Италия.
От главната тръба ще бъдат направени отклонения за Хърватия и Македония. Предвижда се, че газопроводът ще се състои от четири тръби, всяка с капацитет от 15,57 милиарда куб.м Първата тръба ще заработи през декември 2015, а газопроводът ще заработи с пълна мощност (63 милиарда куб.м газ) през 2018–2019 г.
Приблизителната цена на „Южен поток" е 16 милиарда евро. За изграждането на европейската сухопътна част на проекта Русия подписа междуправителствени договори с България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Австрия и Хърватия.

Източник: Новините бг

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм