Анулираха сделката за летище Търговище, собственост на Пловдив

Автор:
Петък, 18 Септември 2009 02:14

Станишев скорострелно продал активи на 10 процента от стойността им

ImageПравителството отмени решението на кабинета Станишев от 22 юни 2009, с което се дава съгласие за продажбата на бившето летище Търговище, собственост на Летище Пловдив ЕАД. Условията и процедурата за продажба са нецелесъобразни.

След извършен вътрешен одит от министерството на транспорта са установени множество съществени нарушения при обявяването и провеждането на процедурата за продажба на Летище Търговище. Не е спазен 14-дневния срок за публикуване на обявата за търга; обявлението е публикувано на 10 август, а дата за провеждане е 20 август. В противоречие със Закона за търговския регистър е от кандидатите да се изискват удостоверения от Агенцията по вписванията. Така се отстраняват другите участници от процедурата и ценовите им предложения не се отварят. Липсва конкуренция и не може да се постигане по-добра продажна цена на имота.

Съгласно оценката на активите на бившето летище Търговище, предложената стойност към месец март т. г. е била 445 232 лв. Назначената от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков проверка доказа, че това е едва 10.49% от балансовата стойност на активите. Новата оценка на пазарната стойност възлиза на 1 409 664 лв. Имотът е с площ 943 388 кв. м, заедно с построените в него двуетажна масивна железобетонна сграда – аерогара (с приемна част, технически блок и ресторант) и едноетажна масивна сграда за техническо обслужване.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм