Атанас Папаризов: Бюджетен дефицит - срив за икономиката

Автор:
Събота, 27 Юни 2009 14:42

ImageВажно е веднага след изборите да бъде съставено правителство, защото стигне ли се до нови избори през есента, България ще влезе в икономическа криза. Надявам се никоя партия да не допусне бюджетен дефицит, това ще създаде възможност за хиперинфлация и ще предизвика срив в цялата икономика. Това заяви на среща с предприемачи Атанас Папаризов, трети в листата на Коалиция за България в Пловдив. Срещата беше организирана от Търговско-промишлената камара. Преди дни Атанас Папаризов бе избран за член на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата. Като евродепутат през 2007-2009 година той активно работеше по проблемите на икономиката, беше докладчик на Третия енергиен пакет. Присъстващите на срещата се интересуваха от валутния борд и влизането на България в еврозоната, от проекта за АЕЦ „ Белене” и спрените реактори на АЕЦ „Козлодуй”, усвояването на средства от еврофондовете.

България може да запази борда, докато влезе в еврозоната. За да обвържем националната валута с еврото, едно от условията е инфлацията ни да е на нивото на инфлацията в останалите страни в Европейския съюз, обясни Атанас Папаризов.  Той коментира, че и други партии са заложили в програмите си България да влезе в еврозоната  през 2013 година, а преди това в периферията на еврозоната. За да стане това трябва да се води разумна политика и да не се допусне бюджетен дефицит. Идеята да пуснем и евро, и лев ще означава срив на цялата икономика и ще се получи като в Аржентина. Ако не се намери активност между държава, банки и фирми, нарастващите лихви до 15% ще заглушат цялостната икономика. Високите лихви затрудняват фирмите и следващото правителство трябва да реши проблема заедно с БНБ, каза Атанас Папаризов.

Кандидатът за депутат отново подчерта, че предстоят трудни месеци и е важно бизнес, синдикати, правителство заедно да преодолеят икономическата криза. Правителството на тройната коалиция успя да намали безработицата от 12% преди четири години на 6,5% сега. БСП изпълни своите обещания, посочи бившият евродепутат. Не може да кандидатстваме по програмите за конкурентноспособност и за развитие на туризма в селските райони, защото те на практика са неприложими. Има бюрократични спънки, заявиха бизнесмени.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм