Всяка четвърта текуща проверка на НАП е по сигнал на граждани

Автор:
Вторник, 26 Май 2009 14:08

Image964 проверки са направили служителите от сектор „Оперативни проверки” за периода януари – април на 2009 г. Всяка четвърта текуща проверка е била по сигнали и жалби на граждани. Инспекторите от звеното са извършили 476 наблюдения в търговски обекти и заведения, като са сравнявани оборотите преди и по време на присъствието на служителите на НАП. В случаите, когато е констатирано драстично разминаване в отчитаните обороти, са предприети последващи проверки.

За първите 4 месеца на годината са извършени 29 проверки по спазване на осигурителното законодателство, при които са съставени 64 акта за установени административни нарушения. Най-често работодателите не са внасяли навреме декларираните осигуровки на служителите си, а в някои случаи са закъснявали с декларирането им.

Това е в ущърб на работещите и води до забавяне изплащането на болнични. За същия период на тази година издадените наказателни постановления за нарушения на осигурителното законодателство са 21 за 1600 лв.

97 акта са съставени за неиздаване на касови бележки или разминаване на касовата наличност и показанията на фискалното устройство. Наказателните постановления за неиздаване на касова бележка, липса на касов апарат и други нарушения по Наредба Н-18/13.12.2006 г. са 25, а сумата по тях е 16 250 лв. Санкцията „запечатване” е приложена на 9 търговски обекта.

Масирани проверки (инвентаризации) са извършени в складове на фирми с цел да се установи дали складовата наличност отговаря на данните в счетоводните документи. От началото на годината до 30 април извършените инвентаризации са 112. В 8 от тях служителите са констатирали различия между фактическата наличност и счетоводните записвания.

Въвеждане на двойно по-висока санкция при липса на касов апарат е предложило ръководството на НАП на членовете на Консултативния съвет по време на осмото му заседание. Това е едно от законодателните предложения за борба със сивата икономика. Предлага се да се въведе твърд размер на санкцията при неспазване на реда за отчитане на продажбите или силно да се сближат долната и горната граница на санкциите, които към момента са силно разтегнати – от 250 до 10 000 лв.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм