2 млн.лв. приходи от длъжници със запорирани сметки

Автор:
Четвъртък, 09 Април 2009 19:01

Image30 запора на касови наличности на задължени лица извършиха публичните изпълнители от ТД на НАП в Пловдив. В резултат на тази мярка за 10 дни са събрани над 42 000 лв. Става въпрос за търговски обекти, които основно са на патент и имат малки обороти. Ефектът от предприетите действия цели затягане на финансовата дисциплина и повишаване на данъчната  култура.

Това е част от изпълнението на програмата за извънредни мерки за повишаване на събираемостта на данъчните задължения и противодействие на измамите, която НАП  обяви.

Към фирмите-длъжници, които са регистрирани по ДДС и се отчитат по Закона за корпоративното подоходно облагане, НАП прилага мярката запориране на банковите сметки, без обаче да блокира стопанската им дейност. Това се постига чрез прилагане на мярката „разрешение за извършване на неотложни плащания”.

Този подход позволява на фирмите от една страна да извършват основната си дейност и да получават приходи, а от друга гарантира издължаването на данъчните и осигурителни вноски в рамките на няколко месеца.

От началото на годината публичните изпълнители от ТД на НАП – Пловдив са издали 185 разрешения за извършване на неотложни плащания от запорирани банкови сметки на фирми-длъжници. В резултат на приложения разрешителен режим постъпленията в хазната от тези фирми са над 2 млн.лв., т.е. НАП се явява като партньор на бизнеса в условията на криза.

От началото на годината на 44 управители и собственици на фирми с особено големи размери на данъчни задължения са отнети международните паспорти. Изпратени са и 122 уведомления до лицензиращи органи за изземване на лично оръжие, извършване на охранителнау транспортна и други дейности. Тази мярка се прилага към лица, чиито задължения надхвърлят 5000 лв., те не са се явили на поканите на приходната администрация и нямат покритие на задълженията си.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм