Немските инвеститори остават у нас и през критичната 2009

Автор:
Вторник, 07 Април 2009 16:15

Автор Марияна Чолакова 

ImageГермано-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) представя традиционната годишна анкета сред германските инвеститори относно бизнес средата в България – март 2009 г.

Немските компании у нас са доволни от избора си на България като място за инвестиции. Това сочат данните от проведената през март 2009 г. анкета на ГБИТК сред германските инвеститори относно бизнес средата в България. С обща оценка 2,5* анкетираните фирми определят България за инвестиционна цел номер 1, нареждайки я пред Германия и Чехия, които са оценени с по 2,6. Според проучването четири от пет фирми биха избрали България отново при реализирането на инвестиционните си намерения.

Компаниите оценяват положително ниската данъчна тежест, членството на страната в ЕС, както и умерените разходи за труд. Състоянието на публичната инфраструктура и корупцията продължават да са проблем за инвеститорите.

2009 година ще е трудна

Последствията от световната икономическа и финансова криза стават осезаеми и за германските инвеститори в България. Така например фирмите оценяват морала на плащане на своите български партньори с едва 3,5. Същият показател бе оценен през миналата година с 2,8.

Значително се е влошило и икономическото положение на германските фирми в България. Едва 22% от компаниите оценяват настоящото си икономическо състояние като положително, докато година по-рано техният дял бе 64%. При това предприятията от сектора на услугите са по-оптимистични в оценките си, в сравнение с фирмите от сферата на строителството и производството.

Очакванията на фирмите за 2009 година са предпазливи

72% от компаниите изразяват опасението, че икономическото положение в страната ще се влоши, а подобряване прогнозират едва 2% от анкетираните. Що се отнася до техния собствен бизнес, участниците в допитването показват малко повече оптимизъм. 22% вярват, че ще могат да увеличат продажбите си въпреки напрегнатата бизнес среда в страната. 37% от фирмите обаче се опасяват от спад на оборота.

Инвестициите преминават на икономичен режим

Ясно изразена сдържаност цари сред инвестиционните планове на компаниите. 43% от тях смятат да инвестират по-малко, отколкото през предходната година, а само 14% планират по-високи инвестиционни разходи. За сравнение, през 2007 година фирмите, планиращи увеличаване на капиталовложенията си, са били 57%, а през миналата година дялът им е възлизал на 49%.

И в графа фирмена печалба 43% от анкетираните очакват минус, докато само 17% прогнозират по-високи резултати. По отношение на износа за Германия едва 5% от запитаните фирми предвиждат ръст, а една трета от тях смятат, че е възможен спад.

За сметка на това по-оптимистично изглеждат нещата при планирането на персонала. Въпреки,че 28% от анкетираните фирми се опасяват, че ще трябва да намалят числото на работната ръка, същевременно 22% възнамеряват да го увеличат.

Данни за анкетата

В проведената по електронен път анкета са взели участие 54 фирми, като 45% от тях са от сферата на услугите, 25% са индустриалните предприятия, 17% са от търговския, а 13% - от строителния сектор. ГБИТК провежда проучването сред своите фирми-членове, както и други инвеститори, от 2005 г. насам.

Резултатите от анкетата за бизнес средата сред германските инвеститори ще бъдат публикувани на интернет страницата на ГБИТК http://bulgarien.ahk.de.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм