Максималната пенсия 1440 лв, мин. заплата - 650 лв.

Автор:
Събота, 17 Октомври 2020 10:51
Максималната пенсия 1440 лв, мин. заплата - 650 лв.

От 1 януари минималната пенсия се увеличава от 250 на 300 лева, а максималната става 1440 лева, вместо сегашните 1200.

Всики пенсии ще бъдат увеличени с 5 процента по швейцарското правило от 1 юли, а не както беше първоначалния анонс - най-ниските с 10 на сто, а останалите с по 5 на сто.

Документът ще се обсъжда на 20-и октомври на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Според проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина се предвижда увеличение на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица от 610 лв. на 650 лв., колкото ще бъде и минималната работна заплата през 2021 г.

Запазва се минималният осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители - на 420 лв., както и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица - на 3000 лв.

Според проектобюджета на ДОО процентът за всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула се запазва на достигнато през 2019 година ниво от 1.2 на сто.

През първите три месеца на 2021 г. е предвидено да продължи изплащането на допълнителните суми към пенсиите на всички пенсионери в размер на 50 лв.

Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица - на 12 лв., а максималният дневен размер се запазва в размер на 74.29 лв.

Запазва се периодът на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни и размерът на обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - 380 лв.

Запазва се режимът на изплащане на паричните обезщетения за временна неработоспособност - първите три дни се изплащат от работодателя, а от четвърти ден - от държавното обществено осигуряване.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

  • *

    По-голяма каша от тази едва ли някой друг би могъл да забърка, освен муфлонката изтърСачева и нейния кухоглав началник! С голяма "мазнинка", големи хора ще блажат, бедни ми народе!

  • читател

    отговори на: *

    *, каква каша бе, малоумник? Бой с пари по всеки докато ГЕРБ управлява. Ако имаш някакви искания,сега е момента отрепко протестърска. След изборите има два сценария, ако ГЕРБ и коалиция продължат управлението стабилността в нарастването на доходите продължава, ако дойдат партизаните и тату чалгата Слави + политически отрепки - фалит на системата до 5-6 месеца и нови избори.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм