Антитерорист пое Чистота, Козарев - Паркове и градини

Автор:
Четвъртък, 15 Октомври 2020 11:31
Антитерорист пое Чистота, Козарев - Паркове и градини

Димитър Георгиев, бакалавър по антитерористична дейност от Колежа по икономика и администрация, е новият шеф на най-голямото общинско предприятие в Пловдив - Чистота.

ОП Паркове и градини пък се оглави от досегашния общински съветник и шеф на отдел Евроинтеграция в Областна управа Веселин Козарев.

Двамата нови титуляри бяха представени от кмета Здравко Димитров на нарона пресконференция днес.

Бюджетът на ОП Чистота за тази година е малко над 27 млн., а на Паркове и градини - около 6 млн.

Средната заплата в Чистота е 720 лева, щатът - 740 души, но метачките по улиците са на минимална заплата.

В Паркове и градини се трудят 616 души, а средната заплата е по-ниска от тази в Чистота.

Идеята за сливане на двете предприятия с цел оптимизация обаче не е срещнала подкрепа в Общинския съвет, затова те остават автономни, стана ясно от думите на кмета Здравко Димитров.

Въпреки това предприятията ще си взаимодействат най-вее по линия на преотстъпване на техника.

Чистота определено има по-нов авто и машинен парк от Паркове и градини.

Съкращения в ОП-тата няма да има, в Чистота досегашният изпълняващ длъжността управител Николай Георгиев категорично остава като заместник, каза новият титуляр Димитър Георгиев. Според него съфамилникът му е великолепен професионалист, двамата са работели в екип от началото на 2020 г.

Веселин Козарев, който от днес напуска Общинския съвет като старейшина от Съюз за Пловдив, не бе толкова категориен за досегашния зам.шеф на Парковете - Николай Чунчуков. Според Козарев, приемственост ще има, но ще се направи анализ и тогава ще се оповестят евентуални рокади.

Кметът Здравко Димитров обясни смените по върховете в двете предприятия, които се грижат за чистотата и зеленината в Пловдив, с ангажимента му градът да става все по-чист и зелен при разрастването си.

В момента тече процедура за закупуване на 200 нови контейнери за смет, каза Здравко Димитров. Те ще бъдат поставени в невралгини зони, където има дефицит на контейнери.

Димитър Георгиев е работил дълго със самия Димитров в Областна управа, когато сегашният кмет бе областен управител.

Козарев пък е бил зам.-кмет на район Централен, а от близо година е в Областна управа.

Отваряме ветрилото към прозрачно управление на града, искаме да носим отговорност заедно с подкрепящите ни в Общинския съвет, каза още Димитров. Той подчерта, е Съюз за Пловдив са излизали винаги с конкретни предложения за решения на проблеми и са особено активни по теми като чистота и озеленяване.

Новият шеф на Чистота не членува в партии, но - по думите му, има дълъг опит в управление на кризи, а такива се появяват и с боклука.

Той не скри, че е заварил доста добре организиран екип в предприятието, а част от трудностите са свързани с отговорността на всички пловдивани къде си изхвърлят боклука, както и по отношение на разделното сметосъбиране. Особен проблем са отпадъците, които фирми хвърлят в контейнерите за смет, а това е забранено.

Не е увеличаван щатът в предприятието, а градът се разраства, каза още Димитър Георгиев.

Кметът Здравко Димитров посочи като невралгична зона кварталът около КАТ, където с каруци и с бусове се изхвърлят всякакви отпадъци от мазета и апартаменти. Тази събота всичко беше изчистено, в понеделник отново е затрупано, каза Димитров. Гробяваме ги, но няма какво да им вземем! Това са псевдофирми, които чистят по изби и апартаменти и изхвърлят всичко край КАТ.

Такса смет, която бе актуализирана със само 3 стотинки на ден миналата година, най-вероятно няма да се вдига в новия проектобюджет. Проблемът е, че много хора не искат да си плащат данъците, а имат претенции да им е чисто, каза още Здравко Димитров.

Новият шеф на Паркове и градини пък е магистър по Административно управление от ПУ П. Хилендарски.

Козарев посочи, че се е натъкнал на много забавени жалби в предприятието и на само един щатен ландшафтен архитект.

Според него се налага промяна в нормативната база за ОП Паркове и градини, създаване на звено, което да се занимава само с новото строителство, акцент върху междублоковите пространства, диалог с гилдиите и най-вече със Съюза на ландшафтните архитекти.

Козарев повтори, че тепърва щяло да се вземе решение за евентуален нов заместник на предприятието на мястото на сегашния Николай Чунчуков.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • Пресслужба община пловдив

  Не бъдете информационен бюлетин на институциите. Проверявайте си информацията сами!

 • наблюдател

  Каназирева се оказа доста слаба за да се пребори за "Чистота" с Жоро Колев и Наско Търев. Ще продължат да акумулират ресурси и след края на този мандат битката и вече ще е безсмислена и абсолютно загубена.

 • читател

  отговори на: наблюдател

  С козарчето, каназирчето иска да засади общински киткиhttps://i.ibb.co/mX45JT4/image.jpg около 8 метровия басейн https://i.ibb.co/mGRVPpg/22.jpgв https://i.ibb.co/VwSvj25/22.jpgлуксозната 7 етажна кооперация на мама и татко Кленджарови - гладните пенсионери от Гладно поле?!?

 • Пловдивчанин

  Нали щяха да я проверяват или ще строи още басейни

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм