Онлайн търговец с 900 бона скрита печалба

Автор:
Петък, 09 Октомври 2020 14:50
Онлайн търговец с 900 бона скрита печалба

Млад предприемач задържаха служители на икономическа полиция в Пловдив.

Мъжът, който има 2 фирми за онлайн продажби, генерирал печалби, но не внасял данъци в хазната

Служители на отдел „Икономическа полиция“ са извършили щателна проверка на две дружества, регистрирани от 28 годишен пловдивчанин.

Чрез онлайн платформа, младият предприемач продавал Джи пи ес системи, а пратките до купувачите изпращал чрез куриерска фирма.

В хода на проверка е установено, че само за периода 2018-2019 г дружествата са избегнали установяването и плащането на данъчни задължения в размер на близо 900 000 лв.

Проверени са два адреса на територията на квартал Коматево, а в помещение, обособено като гаражна клетка, се осъществявала нерегламентираната сервизно -ремонтна дейност на продаваните навигационни системи.

От адресите са иззети компютърни конфигурации и мобилни устройства, спомогнали за осъществяването на престъпната дейност.

В гаража са открити множество електронни компоненти и резервни части за навигационни системи.

Разпитани са свидетели - служители във фирмите и собственик на ползваната куриерска фирма, които са разпознали мъжа и са посочили, че именно той ги е ангажирал с бизнеса си.

Ето и официалното съобщение от прокуратурата:

Окръжна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем В.А., на 28 г., за това, че в Пловдив, в периода от 1 януари 2018 г. до 28 февруари 2019 г., е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 180 000 лева, като не е подал декларация и не е издал фактури или други счетоводни документи – престъпление по чл. 255 ал. 3 вр. ал.1 т. 1 и т. 3 от Наказателния кодекс.

До момента е установено, че в горепосочения период, обвиняемият В.А. купувал мобилни електронни устройства – навигационни системи за автомобили от търговски представители в Китай и Хонг Конг.

Той получавал пратките на адреса си в гр. Пловдив, като след това предлагал GPS – системите чрез различни сайтове за продажби в интернет. Обвиняемият В.А. не е издавал счетоводни документи, не е декларирал получените доходи от тези продажби и в подадените декларации не е декларирал стойността на получената печалба.

По този начин той е избегнал плащането на данъчни задължения в размер на 180 000 лева. Дейността си е извършвал чрез фирма, която по-късно прехвърлил на друго лице.

До момента, по делото са извършени претърсвания в дома на В.А. и в гараж, в който ремонтирал устройствата при получена рекламация. разпитани са свидетели, предстои назначаване на съдебно-счетоводна експертиза и др.

Спрямо В.Г. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 20 000 лева.

За престъплението, за което е привлечен като обвиняем, законът предвижда наказание от 3 до 8 години „лишаване от свобода“ и конфискация на част или на цялото имущество.

Младият мъж е задържан в полицейския арест за срок от 24 часа, а работата по документиране на случая ще продължи с повдигане на обвинение.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм