Започва дело срещу трима ДАИ-аджии за подкуп

Автор:
Неделя, 27 Септември 2020 08:21
Започва дело срещу трима ДАИ-аджии за подкуп

Трима инспектори от Областния отдел Автомобилна администрация застават пред Окръжен съд Пловдив утре по обвинение във вземане на подкуп за прикриване на нарушения на превозвачи.

Делото е насрочено в разпоредително заседание.

Станко Милушев /40/, Паун Пенев /54/ и Димитър Янакиев /47/ ще отговарят за това, че в периода от 1 юни 2017 г. до 24 юли 2019 г., в Асеновград и в Пловдив, в качеството си на длъжностни лица – инспектори в Областен отдел Автомобилна администрация, приели подкуп, за да не съставят актове на три фирми за превоз при констатирани нарушения.

По делото е установено, че на тримата обвиняеми, с оглед изпълнение на служебните задължения, било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в област Пловдив.

Съобразно нормативните актове някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел Автомобилна администрация, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др.

Обвиняемите многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева, като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност.

За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали неследващ им се дар – пари, суми в размер от 300 до 5000 лева.

Вследствие на което, съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева.

През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 3 октомври 2019 г. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм