Счетоводителка, мъжът й и дъщеря й на съд за 234 бона

Автор:
Сряда, 23 Септември 2020 08:23
Счетоводителка, мъжът й и дъщеря й на съд за 234 бона

Счетоводителка, дъщеря й и мъжът й застават пред Районен съд Пловдив днес по обвинение в документна измама на хора в предпенсионна възраст.

Нанесените щети са в размер на 234 025 лева.

Подсъдими по делото са А.Д. Г., дъщеря й Н.И.Г и съпругът й Л.Б.Л., и тримата от Пловдив.

Счетоводителката е мозък на престъпната схема, при която за времето от юни 2014 до декември 2019 е въвела в заблуждение десетки граждани.

Освен това тя умишлено е склонила дъщеря си да състави неистински официални документи, с цел да бъдат използвани и умишлено я е улеснила като е осигурила бланки на УПИ № 30 и трудови книжки на различни лица.

Фалшивите документи са били с цел да бъдат използвани пред НОИ - Пловдив, за доказване на осигурителен стаж на различни лица.

Така са направени вписвания в трудови книжки на различни лица от името на длъжностно лице във фирма „Б“ АД и във фирма ТКЗС – с.Брани поле., удостоверяващи, че тези лица имат трудов стаж в цитираните фирми, с цел да бъдат използвани пред ТП на НОИ – Пловдив за доказване на осигурителен стаж на лицата.

Чрез управляваното и представляваното от счетоводителката дружество „Н. – К.“ ЕООД същата е извършвала услуги и консултации във връзка с пенсионно, социално и здравно осигуряване, съобразно премета на дейност на същото.

Съпругът на А.Д.Г., бил служител във фирмата и бил наясно с предмета на дейност на дружеството, а именно с предлаганите пенсионни услуги на лица, желаещи да се пенсионират или да проверят колко стаж им е необходим да сторят това.

Ангажирал се с подаването на заявления за пенсиониране в НОИ – Пловдив, а освен това давал и консултации по пенсионни въпроси наред с Н.И.Г /дъщеря на подс.А.Д.Г./.

Предоставяните от Л.Б.Л. и А.Д.Г. пенсионни услуги се изразявали в запознаване с документи за притежаван от съответния клиент осигурителен стаж, изчисляване на този стаж, окомплектоване на същите и внасянето им в НОИ за отпускане на пенсия на лицето, ползващо услугите й, като за посочените услуги всеки един клиент заплащал хонорар.

През 2014 г. тримата взели предварително обмислено и съвместно решение да си набавят по неправомерен начин парична облага, извършвайки измамливи действия спрямо някои от клиентите си, потърсили ги във връзка с предоставяните от тях услуги, като за целта ги въвеждали в заблуждение, че ще внесат в ТД – НАП – Пловдив дължими от тях осигурителни вноски за недостигащ осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, без да имат намерение да сторят това.

Едновременно с това решили да си набавят празни бланки от Удостоверения за осигурителен стаж – обр. УП – 30 с посочени в тях – дружества с прекратена вече дейност, чиито архив не можел да бъде проверен, като подс.Н.И.Г. правила вписвания и полагала подпис в трудови книжки, създаваща по този начин привидно правно положение, че конкретно лице е полагало трудова дейност в съответното дружество.

Делото е насрочено в разпоредително заседание.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм