Теглим нов дълг до 2 млрд. евро

Автор:
Сряда, 16 Септември 2020 07:52
Новият финансов министър Кирил Ананиев Новият финансов министър Кирил Ананиев

България предложи на международните капиталови пазари нов дълг в размер до 2 млрд. евро, става ясно от публикации в специализираните информационни агенции.

На този фон е нелепа заявката на новия стар председател на БСП Корнелия Нинова парламентарната й група да напусне Народното събрание.

На инвеститорите са предложени 10-годишни и 30-годишни държавни облигации, пише Труд.

По информация на агенция Ройтерс кабинетът е избрал четири банки, които да управляват продажбата на книжата - Citi, JP Morgan Chase & Co, BNP Paribas и Unicredit.

Подборът не е случаен, тъй като същата група управлява последната глобална продажба на български облигации през 2016 г., когато бяха пласирани книжа за 2 млрд. евро.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. заради корона кризата беше решено, че държавната хазна може да завърши годината с дефицит от 3,5 млрд. лв.

Затова още през май се очакваше министерството на финансите да пусне дълг на международните пазари. Рокадата в министерството обаче забави това.

В края на август държавната хазна все още има излишък от 1,5 млрд. лв., а фискалният резерв в края на юли е 10,1 млрд. лв.

В момента хазната има достатъчно пари, но условията на пазарите са подходящи за пускане на дълг, с който да бъдат покрити бъдещи разходи.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм