Шефка в НАП Пловдив с 2 бона подкуп

Автор:
Вторник, 15 Септември 2020 08:57
Шефка в НАП Пловдив с 2 бона подкуп

59-годишната Ренета Иванова, шефка в НАП Пловдив, застава пред Окръжен съд днес по обвинение за подкуп.

Делото обаче неочаквано бе върнато на прокуратурата за допуснати съществени процесуални нарушения.

След прецизирането му Иванова ще отговаря за това, че на 18 февруари 2020 г., в Пловдив, е поискала 4 000 лева и на 24 февруари 2020 г., е приела подкуп от 2 000 лева, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностни лица при ТД на НАП - Пловдив.

Данъчната шефка обещала да въздейства на двама главни инспектори по приходите във връзка с извършването на проверка за анализ на данни в електронен формат на търговско дружество със седалище в Пловдив, и приключване на същата без констатации за нарушения.

В началото на 2020 г. инспектори от ТД на НАП – Пловдив извършвали данъчна проверка на пловдивска фирма, която се занимавала с продажба на облекла българско производство и внос от чужбина.

Месец след като била уведомена за проверката, управителката решила да получи информация за развоя й.

Нейни познати я свързали с обвиняемата Ренета Иванова, която била дългогодишен служител на ТД на НАП – Пловдив, като последно изпълнявала длъжността на началник на отдел.

Тя приела в кабината си управителката на фирмата, която й споделила за проверката и предоставила името на дружеството.

На 18 февруари 2020 г. обвиняемата й се обадила по телефона, като й съобщила, че е събрала информация за проверката и я поканила отново да се видят в кабинета.

Там обяснила на управителката на фирмата, че има несъответствия в декларация за годишен оборот и в оборота по фискалните устройства, като разминаването възлиза на около 50 000 лева.

Обвиняемата Ренета Иванова казала, че може да съдейства проверката да приключи без констатации за нарушение, като срещу това поискала дар, който не й се следва - сумата от 4 000 лева.

Парите трябвало да бъдат дадени на два пъти – по 2 000 лв.

На 24 февруари 2020 г. в Пловдив, обвиняемата била задържани след като получила 2 000 лева от управителката на дружеството.

Спрямо Ренета Иванова е взета мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 3 000 лева.

Предвиденото в закона наказание за деянието, в което е обвинена Ренета Иванова, е до 6 години „лишаване от свобода“ или глоба до 5 000 лева.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм