Прокуратурата разследва Транспортния проект

Автор:
Понеделник, 31 Август 2020 12:25
Прокуратурата разследва Транспортния проект

Окръжната прокуратура в Пловдив e образувала досъдебно производство за провала на Транспортния проект в Пловдив.

То е за безстопанственост във връзка с изпълнение на договор за изграждане, внедряване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт. За гафовете и платените на вятъра пари по договора с испанската фирма "Индра системас".

Ето какво съобщиха преди минути от прокуратурата:

"През периода 2015 г.- 2016 г., в гр. Пловдив, от длъжностни лица, не са били положени достатъчно грижи за стопанисването и запазването на повереното им имущество и за възложената им работа, във връзка с изпълнение на договор с предмет „Изграждане, внедряване и поддръжка на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)“, и от това са последвали - значителна повреда на имущество и значителни щети за Община Пловдив – престъпление по чл. 219 ал. 1 от Наказателния кодекс", се казва в съобщението на държавното обвинение.

Разследването ще бъде възложено на следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Пловдив.

В хода на досъдебното производство, по указания на наблюдаващия прокурор, ще се установяват факти и обстоятелствата около изграждането, приемането, тестването и последващото ползване и поддръжка на Системата за управление на градския транспорт (СУГТ) в Община Пловдив и причината за продължаващата й непълна функционалност към момента.

Първоначално предвиденият от закона срок за приключване на досъдебното производство е двумесечен".

Проектът бе реализиран с 44 млн. лева европейска помощ по ОП "Регионално развитие".

Ръководител на Транспортния проект беше Борислав Кръстев, на когото сега е поверен големият Воден проект на Пловдив.

Именно Кростев е човекът, подписал приемно-предавателните протоколи, според които двете системи - информационната и тази за електронното таксуване, са изпълнени качествено и въведени в експлоатация.

Работата по проекта е приета за свършена и от управляващия орган по оперативната програма - Министерството на благоустройството и регионалното развитие.

Повече от 4 години след изграждането на въпросните системи обаче пловдивчани и гостите на града виждат друго - електронното таксуване не е въведено, а информационната система все още работи с огромни проблеми и пропуски.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм