110 млн. за пътища и 200 млн. за ВиК в Пловдив и региона

Автор:
Събота, 15 Август 2020 14:17
110 млн. за пътища и 200 млн. за ВиК в Пловдив и региона

Вицепремиерът Мариана Николова и зам.-министър Николай Нанков - гости не кмета Здравко Димитров навръх Успение Богородично

Държавата инвестира над 110 милиона лева в пътните проекти на Пловдив и региона, а над 200 милиона са средствата за нова ВиК инфраструктура, заяви Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, който беше сред официалните гости на честванията на големия християнски празник – Успение Богородично в Пловдив.

Тези проекти ще доведат подобряване на качеството на живот и повишаване привлекателността на града за инвестиции, допълни той.

Изпълняваме ангажимента, който поехме за пълна рехабилитация на пътя от Юговското ханче, през Лъки за Кръстова гора, каза Нанков.

Убеден съм, че най-тежкият участък от 20 км ще бъде обновен до 15 септември за Кръстовден, а по-късно ще довършим и останалата част от пътя“, утчони заместник-министър Нанков.

По думите му предстои да се ремонтира и пътят за Мулдавския манастир „Света Петка“ край Асеновград, като първо се подмени водопровода, който ще се финансира от ВиК – Пловдив, за което има вече изготвен проект. Строителните дейности са на стойност малко над 2 милиона лева.

Зам.-министър Нанков подчерта, че повече от 3 години работи съвместно с кмета Здравко Димитров, от времето, когато беше областен управител, по отношение на едни от най-тежките инфраструктурни обекти на Пловдив и региона – локалните платна на пътя Пловдив – Асеновград, както и по старта на обществената поръчка за 4,7-километровия източен обходен път от Скобелева майка до „Асеновградско шосе“.

Кръговото кръстовище ще се превърне в голям пътен възел. Очакванията ни са новата пътна артерия да отпуши натовареното околовръстно на Пловдив, а тази част на Тракия икономическа зона да се превърне и нов бизнес инкубатор за инвестиции, посочи министър Нанков.

Той не пропусна да отбележи и изключително важния за града под тепетата Воден проект, където вече е обявена обществена поръчка за големия колектор, благодарение на което ще се отвеждат и пречистват дъждовните и отпадните води на Пловдив.

Днес десетки пловдивчани се изпълниха катедралния храм „Света Богородица“, за да се помолят и да запалят свещ за здраве и благоденствие.

По покана на кмета Здравко Димитров на събитието присъства и Мариана Николова, заместник министър-председател по икономическата и демографската политика и министър на туризма.

Лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай отслужи архиерейска света литургия сред събралото се множество в църквата, където сред официалните гости на празника бяха народният представител Атанас Ташков, заместник-кметовете Пламен Панов и Анести Тимчев, кметовете на районите „Тракия“, „Южен“ и „Северен“ – Костадин Димитров, Костадин Язов и Стоян Алексиев, общински съветници, областният управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

„Много e важно да поощриm религиозния туризъм, където има голям потенциал за развитие, тъй като това ще подпомогне за съхраняване на нашата история“, заяви вицепремиерът Мариана Николова. По повод личния ѝ празник кметът Здравко Димитров ѝ подари дърворезба – Алафранга, изработена от майсторите на Регионалната занаятчийска камара – Пловдив.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм