В Пловдив стартират жп проекти за 240 млн.

Автор:
Четвъртък, 23 Юли 2020 14:39
В Пловдив стартират жп проекти за  240 млн.

В Общината днес беше подписан договорът за модернизация на жп участъците Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре

В Пловдив стартираме жп проекти за 240 млн. лв. за модернизация на железопътната мрежа и прилежащата инфраструктура.

Това съобщи в Пловдив министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той заедно с кмета Здравко Димитров присъства на подписването на договора за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително в гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия.

Договорът беше подписан от генералния директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски и д-р инж. Владимир Вутов, представител на обединението изпълнител „Геострой Лантания“.

Обектите, заедно с пробива под Централна гара, са част от проекта „Развитие на железопътен възел Пловдив”.

„Обхватът на подписаният днес договор включва проектиране и строително - монтажни работи по модернизация на железен път, съоръжения (включително подлези, надлези и пасарелки), контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации по железопътни участъци Пловдив -Крумово и Пловдив – Скутаре, включително гарите Пловдив-разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия“.

Това обясни генералният директор на НКЖИ инж. Папукчийски.

При изпълнението на предвидените дейности по модернизация на системите за сигнализация и телекомуникации ще се осъществи подмяна на маршрутно релейната централизация (МРЦ) в Скутаре и Тракия с маршрутно-компютърна централизация (МКЦ) с LED сигнали, броячи на оси и нови стрелкови обръщателни апарати, нови основно и резервно захранване. Управлението на разделен пост Тракия ще се извършва от МКЦ Скутаре.

Ще бъдат изградени 3 нови пътни надлези за пешеходно преминаване на две нива, отговарящи на изискванията за лица с намалена подвижност, шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии, предпазни огради по цялото протежение на жп линията, нови водоотводни съоръжения, дренажи и отводнителни системи.

„Проектите са от изключителна важност за Пловдив, защото са част от подобряване на свързаността между районите в града. Успоредно с пробива под гарата, който ще свърже директно район „Южен“ с „Централен“, ще се осъществява и изграждането на подлеза „“Модър-Царевец“, който ще осъщестестви дългоочакваната връзка между „Южен“ и „Западен“, заяви по време на церемонията кметът Здравко Димитров.

Стойността на договора е 132 520 700 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – до 35 месеца. Изпълнител на договора е Обединение „Геострой Лантания“, включващо фирмите „Геострой“ АД и „Лантания“ ЕООД.

Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в железопътни участъци Пловдив-Крумово и Пловдив–Скутаре, включително в гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре и разделен пост Тракия“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

Обект „Moдepнизaция нa жeлeзeн път, ĸoнтaĸтнa мpeжa и cиcтeми зa cигнaлизaция и тeлeĸoмyниĸaции в гаpa Πлoвдив и изгpaждaнe нa ĸoмyниĸaциoннo-тpaнcпopтeн пpoбив пoд ЖΠ гapa Πлoвдив“. Неговата стойност е 89 028 246 лева без ДДС и се изпълнява от обединение с водещ партньор „Трейс Груп Холд“ АД.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм