Межудународен научен център за 30 млн. в Пловдив

Автор:
Межудународен научен център за 30 млн. в Пловдив

С церемония „Първа копка“ на 16 юли 2020 г. стартира изграждането на Център по Растителна Системна Биология и Биотехнология (ЦРСББ) в гр. Пловдив, разположен в ЖК „Тракия“.

Финансирането за изграждането новия научноизследователски комплекс е осигурено от Оперативна Програма „Наука и Образование за Интелигентен Растеж“.

Осигурените средства са в размер 29 998 861.62 лв., от които 25 499 032.38 лв. европейско и 4 499 829.24 лв. национално съфинансиране.

Проектът е с начало декември 2019 и край юли 2023.

Изграждането на Центъра е от регионално и европейско значение за развитието на науката.

Кметът на град Пловдив, г-н Здравко Димитров, изрази благодарност на екипа на Центъра и отбеляза стратегическото значение на този център за върхови постижения за града и българската научна общност.

Г-н Стефан Стоянов – зам.-кмет по дейност „Образование и бизнес развитие” изтъкна необходимостта от този център и възможностите, които той създава.

„Това са нови работни места, устойчивост на връзката между науката и бизнес, създаване на възможност български учени да се завърнат и да работят в България.”, каза Стоянов.

Комплексът включва административен корпус с офиси, семинарни зали и аудитория; лабораторен комплекс с прилежащи специализирани помещения, както и две високотехнологични оранжерии. От общото предвидено финансиране приблизително 20 милиона лева са планувани за изграждането на новия кампус и 10 милиона лева за закупуване на високотехнологична апаратура. Строителството стартира с церемонията „първа копка” и се очаква да приключи в края на 2021 година.

Преосвещеният Знеполски епископ Арсений направи водосвет и отправи молитва за здраве на екипа и успех на начинанието.

Събитието беше отворено и на него присъстваха официални гости – кметът на район „Тракия” Костадин Димитров, зам.-областният управител на град Пловдив Димитър Керин, ректори на висши учебни заведения от града.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм