Проекти за > 100 млн. стартираха в Пловдив за дни

Автор:
Проекти за > 100 млн. стартираха в Пловдив за дни

Само за седмица Община Пловдив привлече над 100 милиона лева инвестиции. Стартираха няколко ключови проекта.

На 13 юли, понеделник, стана ясно, че правителството отпуска 17 милиона лева за строителството на нова детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в града.

С тях ще бъде реализирано строителството на 7-етажна модерна сграда, която ще бъде свързана с топла връзка към съществуващата болница и ще представлява цялостен педиатричен и онкохематологичен комплекс.

Проектът бе представен пред министъра на финансите в оставка Владислав Горанов и председателите на парламентарните комисии по здравеопазване и по бюджет и финанси – д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова.

Ден по-късно кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че е договорено и финансирането за изграждане на локалните платна на пътя Пловдив - Асеновград, което е в размер на 18 милиона лв.

Участъкът, който бе изграден по времето, когато Димитров бе областен управител, ще бъде изцяло осветен, а локалните платна ще облекчат още трафика по него.

В сряда в биоградинката до Гребния канал бе даден старт на проекта „Младежки център Пловдив–мощен фактор за местно развитие”, който е на стойност над 2 милиона лева.

Той е по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г., а целите му са повишаване на уменията на младите хора от шест населени места в областта в новите условия.

Същият ден стана ясно, че започва строителството и на последната част от югоизточната тангента на Пловдив, която ще свърже пътя Пловдив - Асеновград с пътен възел „Скобелева майка“ и ще осигури транзитна връзка на идващите от Смолян и Асеновград с автомагистрала Тракия. Участъкът е с дължина 4,5 километра и за него са заделени 36 милиона.

В четвъртък кметът откри строителството на Център по растителна системна биология и биотехнология на УХТ-Пловдив, в който инвестицията е за 30 милиона лева. От тях 15 милиона идват от Европейския съюз, а останалите са бюджетни средства.

На среща с граждани, при проверка на стартиралия Воден проект на Пловдив на стойност 120 млн. лв. в петък, премиерът Бойко Борисов обеща правителството да отпусне 10 милиона за нова сграда на Образцовата математическа гимназия. Училището чака за сграда вече 30 години.

„Благодаря на правителството за финансовата подкрепа, която ни оказва. Благодарение на средствата, които се отделят за Пловдив, градът е един от най-динамично развиващите се у нас в последните години. Това е и оценка за усилията ни като местна власт към подобряване качеството на живот на хората тук. Нека не забравяме, че бяха отпуснати и 37 милиона лева за строеж на стадионите в града, работим и по други големи инфраструктурни проекти, които да са от полза за хората в следващите 50 години и се надяваме с помощта на правителството да ги реализираме“, заяви кметът Здравко Димитров.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм