Plovdiv-online предупреждава за възможни валутни спекулации

Автор:
Вторник, 14 Юли 2020 15:45
Plovdiv-online предупреждава за възможни валутни спекулации

Много е вероятно тези, които организират държавен преврат чрез легитимни протести, макар и по признание на самия Васил Божков - финансирани от него /ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА/, да сменят рязко тактиката и да пробват чрез валутни спекулации да пробият досегашния фиксиран курс лев-евро.

Заради предизвикания хаос и тотално пренебрегване на най-важната новина за България от 20 години насам - влизането ни в ERM II, известна като чакалнята на еврозоната, не се коментира това, че Европейската централна банка (ЕЦБ) определи от 13 юли 2020 задължителните интервенционни курсове за българския лев и хърватската куна.

За лева ЕЦБ посочва, че най-ниският обменен курс на може да бъде 1.66246 лева за 1 евро, а най-високият – 2.24920.Това е марж от 30%, който ако се използва спекулативно, може да торпилира и спестявания на хората, и финансовите активи на фирмите, и да се отрази тежко върху държавния бюджет.

До момента левът бе фиксиран на ниво от 1.95583 лева за 1 евро.

Интервенционният курс поставя границите, в които търговията на националната валута и еврото може да се колебае, без това да създаде проблеми при функционирането на единния пазар.

За да се квалифицира като надежден член на еврозоната, България трябва да бъде част от ERM II поне две години, като през този период едно от изискванията е именно курсът лев/евро да не е подложен на сериозно напрежение, т.е. да не излиза от поставените от ЕЦБ днес граници, които определят марж до 30 на сто.

Когато е необходимо, валутата може да се подкрепи чрез интервенция (покупка или продажба), за да се поддържа курсът спрямо еврото в рамките на диапазона на колебание ±15%.

Интервенциите се координират от ЕЦБ и централната банка на държавата членка извън еврозоната.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Дебилите след провала с билет-протестите на Черепа ще пробват и това, но тук се плаща и то много! И имайки предвид валутните умения на Русия, най-вероятно поредната атака на валутните пазари ще приключи със загуба на руския интервент или Сорос ако все още си знае името и не е с памперси. Последната валутна атака на Сорос е срещу бразилската валута и там губи 800 млн долара. Така че руски спекуланти внимавайте.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм