Пловдив иска 60 млн. по ФЛАГ за 4 мегапроекта

Автор:
Понеделник, 01 Юни 2020 12:48
Пловдив иска 60 млн. по ФЛАГ за 4 мегапроекта

Пловдив ще кандидатства за финансирането на четири основни проекта чрез заем по програмите на Фонда за органите на местното самоуправление в България (ФЛАГ).

Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на церемонията „Първа копка“ на нова детска градина в район „Източен“.

Той уточни, че Община Пловдив има готовност да подаде документи за финансиране за подлеза „Модър – Царевец”, продължението на булевард „Северен”, нов мост над река Марица и за изграждането на басейн „Младост”.

„Общинският съвет трябва да реши, ако не искат – ще работим с каквото разполага бюджетът. В момента има финансиране от Европа при много изгодни условия и смятам, че е подходящ момент. Общо четирите проекта са 60 млн. лева, двойно по-малко от това, което се тиражираше в общественото пространство, спуснато по неподходящ начин”, каза кметът.

В момента в ход е процедурата по „Модър Царевец” и има подадени оферти от три консорциума. Очаква се до края на годината да започне строителството, като в бюджета за тази година има отделени 1 млн. лева.

Готов е и проектът за нов мост над Марица. По булевард „Северен” все още вървят отчуждителни процедури и се извършва проектиране.

С реализацията на тези четири проекта се очаква да се затвори вътрешният ринг и движението ще бъде изнесено извън центъра на града, което ще доведе до намаляване на задръстванията и подобряване качеството на въздуха.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм