10 обвиняеми за италианския боклук и ДДС

Автор:
Събота, 30 Май 2020 12:23
Братя Бобокови Братя Бобокови Снимка: Дунав мост

Прокуратурата повдига обвинения за организирана престъпна група, открита е снимка на убити популярни лица

Десет души са обвиняеми по случая с внос на опасен боклук от Италия. Седем от тях са с обвинения за организирана престъпна група, а 3 - за укриване на ДДС в особено големи размери.

За четирима от обвиняемите прокуратурата ще поиска постоянен арест.

Сред тях са заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и бизнесмена Пламен Бобоков. За по-големия му брат Атанас ще се иска парична гаранция от 1 млн. лева.

Братята са най-крупните производители на моторни масла и акумулатори у нас.

Атанас Бобоков е собственик на 10 фирми и участва в управлението на 22. Брат му Пламен има 7 фирми и участие в още 26.

Те са сочени сред най-богатите българи.

Трима от десетте обвиняеми са за престъпления с ДДС, а 7 - за участие в организирана престъпна група.

В жилище, обитавано от един от обвиняемите, е открита снимка, на гърба на която имало имена на популярни личности, част от които са убити, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Срещу имената на всеки от тях са записани големи суми пари от порядъка на 70 млн. долара, 100 млн. лева, 120 млн. лева, 300 млн. лева.

От жилището на Пламен Бобоков са иззети автобиографии и снимки на длъжностни лица от Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и автобиография и снимка на магистрат, наблюдаващ прокурор по дело на Васил Божков за тежки престъпления, добави още Милева.

Извършени са проверки в 40 обекта. Установени са нарушения, свързани с околната среда, престъпления с ДДС.

Организираната престъпна група е била от 7 души, включително и длъжностни лица, съобщи наблюдаващият прокурор Брезашка.

Един от тях е именно заместник-министърът на околната среда Красимир Живков.

Установено е, че той е бил в изключително близки отношения с братя Бобокови, което не е престъпно само по себе си, но той е извършвал неправомерни действия, с което е подпомагал противозаконната дейност на братята за внос на отпадъци от чужбина, обясняват от прокуратурата.

Установено е че Живков, възползвайки се от служебното си положение е оказвал натиск върху подчинени на него длъжностни лица със заплахи за уволнения дори и други въздействия.И когато не са изпълнявани неговите разпореждания има случаи на уволнени директори, добави Брезашка.

В групата бил и директорът на РИОСВ - Плевен.

Той, например, не само, че не е осъществявал контрол, а под негово въздействие съвместно с представители на търговските дружества фиктивно са били извършвани проверките от подчинени на него длъжностни лица. Отразявани са в протоколите неверни обстоятелства, каза още Брезашка.

За единия от братята Бобокови мярката ще бъде задържане под стража, за другия - парична гаранция от 1 млн. лева, съобщи още прокурор Брезашка.

Разследването се прави съвместно с антимафиотите от Италия.

Цялата дейност на ОПГ е била да се изгради верига от дружества, регистрирани в България и Италия и други държави, целта е била да бъде официална дейността на опасните отпадъци като законова дейност, добави прокурор Кънев.

Ивайло Иванов – главен секретар на МВР каза, че са показали, че когато има добра комуникация и синхрон между службите, нещата се получават. Операцията бе организирана в рамките на няколко часа, добави още той.

По наказателното производство, водено срещу обвиняемия Божков и още доста обвиняеми лица, са разпитани няколко министри, включително министър Горанов, разпитвани са и зам.-министри и председатели на държавни комисии, и държавни агенции, съобщи прокурор Ангел Кънев.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм