Спряха нелегална розоварна, отровила река

Автор:
Неделя, 24 Май 2020 06:47
Спряха нелегална розоварна, отровила река

Експерти от Областна администрация извършиха повторна проверка, съвместно с Басейнова дирекция и РИОСВ, в района на с. Старосел, където снощи бе установено замърсяване на река Кошовица и умряла риба. Това съобщи областният управител Дани Каназирева. Тя поясни, че реката е приток на река Пясъчник, която се влива в язовир Пясъчник.

Причината за замърсяване, установено от нашите експерти и екониспекцията, са отпадъчните води от дестилерия за преработка на етерично маслени култури, която няма разрешително за заустване в реката. Предприятието е ново, има подадени документи за дейност, но все още няма официално разрешително за работа,обясни областният управител.

Късно снощи са дадени предписания на собственика на предприятието да бъде незабавно преустановено заустването на отпадъчни води в река Кошовица, за да се предотврати ново замърсяване.

Днес със заповед на директора на РИОСВ – Пловдив инж. Десислава Георгиева е ограничена производствената дейност на розоварната чрез принудително извеждане от експлоатация на помпена станция, към бетонов резервоар за отпадъчни води, с обем от 3000 куб. м. Поставена е пломба на крана на помпата за източване на производствените отпадъчни води.

Според експертите предприятието, преработва розов цвят и в случая замърсяването е точно с отпадъчни води, които не би трябвало да се изпускат, защото розоварната няма все още разрешително за заустване в реката. Проблемът е, че кислородът във водата пада сериозно под нормите и това предизвиква замърсяване на водата и измиране на рибата. Изпускането е преустановено, в момента водата в реката е чиста, но контролът ще продължи.

Галерия със снимки

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм