Държавата влиза в бизнеса с горива

Автор:
Събота, 16 Май 2020 07:40
Държавата влиза в бизнеса с горива

Министерството на финансите предлага да се създаде държавно предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката Емил Караниколов, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство.

С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, като допълнителна дейност, компанията ще изгради в следващата една година верига от бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

Бензиностанциите на държавната компания ще осигуряват възможност за зареждане и на електромобили, в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда.

С цел гарантиране на максимална конкуренция на пазара на горива, лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители. Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Според Веселин Марешки държавата може да изгради мощна верига от 40 бензиностанции па година-две, а вложението ще е не повече от 200 млн. лева. Той е категоричен, че подобна намеса ще регулира пазара и ще разбие картела в горивата.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм