900 бона за ремонта на ул. Даме Груев

Автор:
Четвъртък, 14 Май 2020 12:37
900 бона за ремонта на ул. Даме Груев

Община Пловдив намали с решение на Общинския бюджет харчовете от хазната с 5.1 млн. лева след дебати с маски в онлайн излъчвана сесия днес.

Кметът Здравко Димитров прие да не се пипат 200 бона за ново крило на Хуманитарната гимназия Св. Св. Кирил и Методий, макар че въпросната сграда няма как да се изгради тази година, за да получи гласовете на Съюз за Пловдив, които поискаха 5 мин. почивка да преченят как да гласуват.

Дебатът е повече от безсмислен, тъй като проектите и за гимназията, и за ОУ Александър Първи тепърва ще се обявят през юни, а изпълнението не може да стане в рамките на календарната година, посочиха зам.-кметовете Илия Кирчев, Стефан Стоянов и Пламен Райчев.

Кметът Здравко Димитров обаче оттегли идеята да се пренасочат 120 хил. от 200-те за Св. Св. Кирил и Методий, за да има мир с хората на Каназирева.

Разчетите към 31 март показват, че приходите на общината са изпълнени едва на 20% от очакваното. Събраните суми са с 3 млн. лева по-малко спрямо първите три месеца на миналата година, като през април низходящата тенденция продължава.

От инвестиционните планове на общината отпада изграждането тази година на нова детска градина в район Южен. Предназначените за там средства в размер на 900 000 се пренасочват за реконструкция на ул. Даме Груев, която трябва да се сдобие с още две платна, макар това - според експерти, да изглежда фантастично.

От Капиталовата програма отпада Кино Космос - за поредна година.

Отрязани са и парите за неработещия зоопарк, макар заплатите на слугителите в Зоопарк - Пловдив да се запазват.

Пет пъти се вдигат таксите за строителство. 5 лв. на кв. м. става таксата, която се плаща за строително разрешение на обект. До момента тя беше 1 лв. на кв. м.

Здравко Димитров обясни, че Пловдив е с най-ниска тарифа спрямо другите големи градове и посочи, че във Варна е от 1, 35 до 8,10 лв., в Бургас до 7 лв, а в София от 5 до 14 лв.

Отпадна и таванът от 7 000 лв. за целия строеж, както беше досега.

В момента и замък да построиш в Пловдив, плащаш 7500 лева. Строителството на огромни комплекси нанася огромни щети върху инфраструктурата, а реално след това няма от къде да се вземат пари, за да бъде възстановена. Ние нямаме печатница за пари, за да можем да освободим града от данъци. Вдигането на таксата е пряко свързано и с презастрояването на града, обясни кметът.

По думите му в общините Марица и Родопи са ненормално ниски цените и данъците и който е недоволен може да ходи да строи там. Той обясни още, че се мисли за следваща стъпка по подобие на София за райониране на града. Като в централна градска част цените да бъдат по високи за сметка на други район, Това обаче може да стане на по-следващ етап.

Сумата от 1 лев остава за издаване на строителни разрешения за къщи-паметници на културата, както и мерки по енергийна ефективност.

Според зам.-кмета по финанси Илия Кирчев до 8 май в общината са събрани 17,270 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на 2019 г.

От тази сума 15 млн. лв. могат бъдат събрани от данък сгради и МПС, които така или иначе ще бъдат платени. Това означава, че успявате да докажете дефицит само за 3 млн. лв. и това не дава основание да се режат парите от важните обекти, заяви Слави Георгиев.

ВИЖТЕ ОЩЕ ПО ТЕМАТА.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм