Строителите искат да работят и между 14 и 16 ч.

Автор:
Четвъртък, 30 Април 2020 11:28
Строителите искат да работят и между 14 и 16 ч.

Строителният бранш иска тласък от държавата за развитието си и възстановяване на икономиката. Това стана ясно от тяхна пресконференция, след като тази сутрин се видяха с премиера Бойко Борисов.

Строителството е един от най-важните фактори, които задвижват икономиката. Това заяви на брифинг в Министерски съвет Валентин Николов от строителната камара. Върви ли строителството - върви всичко, подчерта той.

Между 20 000-25 000 български работници са се върнали от чужбина, по данни на строителния бранш. Строителите искат те да останат да работят тук.

200 000 са заетите в бранша, по думите на заместник-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Строителството трябва да бъде приоритетен сектор на нашата икономика, категоричен бе той.

Строителите искат още да се промени наредбата за забрана на строително-ремонтни дейности от 14.00-16.00 часа. Те настояват за ясна регламентация какво е шум и забраната за кои точно дейности се отнася.

Строителите искат строително цунами у нас, за да се възстанови икономиката след пандемията. По думите му италианците инвестират в саниране на сгради. Браншът е готов да задвижи механизма на саниране, но това трябва да стане с нов подход. Според Валентин Николов повече фирми трябва да бъдат включени в санирането.

Свои предложения браншът е отправил към МРРБ. 1-2% са проблемните сгради в санирането, по думите му. Строителството ще намали безработицата и ще стимулира потреблението, според него. На премиера строителите днес са заявили, че икономиката трябва да заработи.

Строителството може да нараства като гъба в зависимост от работата, каза Николов. В строителството може да работи всеки, както поясни той. Не трябва да се спират започнатите инфраструктурни проекти, а трябва да бъдат ускорени и завършени. Инфраструктурата винаги е била важна, каза Николов.

Припомняме, че в началото на април Националната асоциация на строителните предприемачи изпрати отворено писмо с искане да продължат да работят.

От Асоциацията заявяват, че при спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен, като добавят, че този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Много правилни предложения - във времена на кризи, винаги мащабно строителство е помагало на държавите за по-бързо излизане от икономическите спадове. Мащабните инфрастуктурни проекти не само че не трябва да се забавят, както искат дебилната баба Цола Нинова, но обратно - да се започват и нови подобни!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм