Земеделците зад министър Танева

Автор:
Сряда, 15 Април 2020 07:32
Земеделците зад министър Танева

Земеделският сектор застава зад министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заяви в интервю за радио „Фокус“ председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов. Той беше категоричен, че браншът подкрепя изцяло правителственото решение за предлагането на българска продукция на местни производители в големите търговски вериги.

„Не знам защо продължават толкова да се дърпат веригите, вероятно изпитват дискомфорт от това решение, но не виждам нищо смущаващо в него. Проследих внимателно целия дебат. Министър Танева постъпи отговорно, като истински български политик, защити интереса на българските производители. Именно така трябва да се държи министър, който носи отговорност за сектора“, заяви той.

Върбанов допълни, че производителите по принцип срещат сериозни трудности при реализацията на продукцията си, а по време на извънредно положение става още по-сложно. Затова решението на правителството е глътка въздух за сектора, смята той.

Депутатите приеха какви да са санкциите, ако търговските вериги не спазват новите разпоредби за площта, която ще се дава на българските производители. Прие се санкциите да бъдат в размер от 15 000 до 25 000 лв. А при повторно нарушение стават още по-сериозни - от 30000 до 50000 лв.

„Целта е да бъде създаден един механизъм, който да даде възможността на българските производители да предлагат и реализират своята стока в тези вериги от магазини”, обясни Красимир Ципов от ГЕРБ.

С предложението се дефинира и понятието „вериги от магазини“. Това са търговски обекти за самообслужване за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, където търговията се извършва от името и за сметка на едно лице. Определение получи и понятието „сгради и съоръжения“. В поправката се внася уточнението, че за верига от магазини означава, когато тя разполага с 10 и повече търговски обекта на територията на страната.

„Всички обвинения мога да изтърпя, за мен те нямат значение, за мен е важно в края на тази криза земеделските производители да са оцелели. Да не гледаме сутрин репортажи как се изхвърля най-качествената българска продукция.“ Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред bTV.

Танева подчерта, че е готова да понесе всякакви „обиди и клевети“ в името на оцеляването на земеделската общност, която в момента е много уязвима и има нужда от целенасочена помощ.

Учудена съм, че тези мултинационални оператори могат да стигнат до това ниво – такъв личен памфлет, коментира още земеделският министър.

Десислава Танева обяви, че продуктите по програмата за осигуряване на плодове и млечни продукти на учениците ще бъдат раздадени по домовете на децата за два месеца накуп.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм