Борисов уволни целия борд на държавната ББР

Автор:
Сряда, 08 Април 2020 08:42
Борисов уволни целия борд на държавната ББР

Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие! Зад гърба на финансовия министър Влади Горанов и икономическия министър, който й е принципал!

Затова съм разпоредил - още днес Горанов да свика борда и да освободи незабавно всички - от изпълнителния директор до целия съвет!

Това каза тощу-що премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет.

Скандалът гръмна преди два дни, когато се разбра, че ББР е отпуснала над 75 млн. лв. на дружество с 2000 лв. приходи и нулева печалба за 2018 г.

Средствата са за подпомагане на изпадналите в затруднение фирми покрай икономичексата криза, предизвикана от коронавируса.

За целта капиталът на банката беше увеличен с допълнителни 500 млн. лв. от държавата.

Още 200 млн. лв. ББР получи, за да гарантира кредити на физически лица, които са пуснати в неплатен отпуск от работодателите си.

Парламентът реши миналата седмица да се отделят още 700 млн. лв., с които пък държавата ще гарантира кредити, отпускани от ББР, на малки предприятия и самоосигуряващи се лица.

Банката е отпуснала сумата от 75 млн. лева на компанията "Свети Георги груп", свързана с дружеството за изкупуване на вземания "С. Г. груп".

Това дръжество е лидер на колекторския пазар, след като в края на 2019 г. пласира голяма емисия облигации за 236 млн. лв., използвана поне частично, за да придобие огромен пакет - 538 млн. лв., лоши кредити от Първа инвестиционна банка.

Заемът е десетгодишен, а съдлъжник става друга свързана фирма - "ВИП колекшън". Няма информация с какво се обезпечава кредитът и какво ще се прави с тези пари.

По този модел бяха отпуснати 150 млн. лв. на свързаната с Румен Гайтански-Вълка "Роудуей кънстракшън". Също толкова достигна и експозицията към контролираната от депутата Делян Пеевски "Техномаркет България", след като ББР първо даде пари тя формално да бъде извадена от "Булгартабак" (също огромен длъжник на банката), а после и да погаси заемите си към други банки (включително ПИБ).

Освен това държавната банка даде допълнителни заеми за прехвърлянето на контрола над курорта "Слънчев ден" от политика от БСП Георги Гергов към Ангел Палийски.

Откакто изпълнителен директор на банката е Стоян Мавродиев, тя е отпуснала повече от 700 млн. лв. Именно с толкова сега държавата ще увеличава капитала й.

Според самия Мавродиев обаче в съмнителния кредит от 75 млн. лева няма никакъв проблем. Напротив - целта на схемата е "увеличаване на ликвидността във финансовата система, за да се отпуши кредитирането към малки и средни предприятия". Това обяснение той пред в. "24 часа".

Това означава, че кредитирането е целево с цел освобождаването на свежи пари. Тоест - "Свети Георги груп" купува лоши кредити, плаща на банките, а те от своя страна кредитират малките и средни предприятия.

Тези отговори обаче продължават да не обясняват как може дружество, което изкупува активи за стотици милиони, да има такъв счетоводен отчет.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм