Безплатно мобилно приложение за COVID-19

Автор:
Събота, 04 Април 2020 12:37
Безплатно мобилно приложение за COVID-19

Премиерът Бойко Борисов представи в Министерски съвет Национална информационна система за борба с коронавируса, която ще заработи от понеделник

Всяка фирма, участвала в проекта, е работила за символичната сума от 1 лев. Сиреч струва ни 3 лева, отчете той.

Министър-председателят обясни, че преди десет дни млади момчета се свързали с властта и решили да помогнат с приложението.

Ивайло Филипов от Информационно обслужване обясни, че мобилната апликация позволява гражданите да информират здравните служби за текущото си здравно състояние. Тя позволява да се действа проактивно. Веднъж въведена, информацията ще може да се ползва от всяка една служба.

Пламен Цеков изтъкна, че всеки човек може доброволно да свали приложението и да споделя здравното си състояние с оперативния щаб и личния си лекар.

Системата ще позволява пациентите да се разпределят в болниците, където има места и да няма лутане между лечебните заведения.

Първо се въвеждат лични данни с приложението като ЕГН, въвеждат се хронични заболявания, ако има такива. По всяко време пациентът ще може да подава симптоми.

Най-голямата полза е, ако човек, който влиза на границата, ако се регистрира, след 14 дни ще излезе, че вече не е в карантина и това ще облекчи гранична полиция, по думите на премиера.

Това ще облекчи гражданите, изтъкна Бойко Борисов.

Направено е, за да има улеснение за хората, каза още той. Пести се и от хартия. За социалната изолация помогнали такива приложения в Азия, според премиера.

Приложението е от изключителна полза за Министерството на здравеопазването, подчерта и здравният министър Кирил Ананиев.

Връзката между отделните институции също е изключително важна цел, по думите му.

Приложението давало много важна информация. Ананиев вярва, че то ще бъде разширено. И лекарите ще имат достъп до приложението и да добавят данни за пациенти.

Шефът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски посочи, че приложението ще помогне за разхлабване на мерките по научен метод.

Следваме стъпките на най-добрите в света, отчете той.

Изключително положителни неща щели да се случат, ако проработи доброволната част на приложението, според него.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че с лични данни ще продължат да работят отговорните институции, които и до момента го правят, така че няма да има изтичане на тези данни, каза той.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм