Без промени в данъчната политика, до 10 млрд. дълг

Автор:
Вторник, 31 Март 2020 09:11
Без промени в данъчната политика, до 10 млрд. дълг

Надявам се да срещнем широка подкрепа в Народното събрание и до края на седмицата да имаме изменен държавен бюджет. Не предвиждаме промяна на данъчната политика. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на брифинг в Министерския съвет броени часове, след като актуализацията на бюджета беше одобрена от кабинета.

Част от мерките, които налагат изменението, са свързани с вече одобрените допълнителни разходи за изпълнение на програмата за поддържане на заетост, по известна като „60/40". Глобалната несигурност, породена от ограничителните мерки, прави все по-трудно прогнозирането за развитието на глобалната, европейската и в частност българската икономика през следващите месеци до края на годината. Има различни сценарии, но достатъчно основание е да смятаме, че предварително предвидените ръстове в годишния Закон за бюджета няма да се реализират, заяви финансист номер 1.

Разработили сме три сценария, като в прогнозата, която предложих вчера на правителството, разглеждаме най-негативния от тях с оглед на това да сме максимално подготвени с фискални буфери, за да запазим функционирането на всички системи на държавата до края на годината, заяви още Горанов. И поясни, че най-лошият вариант, по който се работи, е спад на икономиката с 3% тази година. Ако това се случи, се очаква възстановяваното й да започне едва в края на годината и да продължи и през следващата.

Общият размер на очаквания дефицит в бюджета за 2020-а се очаква да достигне 3.5 млрд. лева или около 3% от БВП. Ако към този дефицит добавим 700-те милиона операции по финансирането, свързани с капитализирането на Българската банка за развитие, тогава се очертава необходимост от осигуряване на допълнително финансиране по линия на дълговото финансиране в размер на 4.2 милиарда над предварителните разчети в годишния закон за бюджета.

За да осигурим допълнителни фискални буфери, ако този сценарий се окаже малко консервативен, предлагаме и увеличение на лимита на новия държавен дълг от сегашните 2.2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. – т.е. 7.8 млрд. нов потенциален дълг, поясни финансовият министър.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Шофьорът на самолет Радев https://glasove.com/images/news-main-images/77625.jpegпак с поредна издънка, както обикновено -тотална. https://i.ibb.co/rQH7FzG/image.jpgТози път против актуализацията на бюджета.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм