Премиерът Борисов развърза 4.5 млрд от резерва

Автор:
Вторник, 24 Март 2020 17:11
Премиерът Борисов развърза 4.5 млрд от резерва

Европейската комисия прави обща поръчка за бързи тестове, ние сме заявили 1 милион.

Искрено вярвам, че моите приятели, европейските комисари, ще закупят и предоставят най-доброто, което има в света, за да спрем да се изпитваме тестът на коя фирма е по-добър. Всички ние в ЕС ще закупим един и същи тест.

Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция в МС току-що.

В рамките на месец с наш клъстър ще можем да си произвеждаме апарати за обдишване, добави той.

От бюджета държавата плаща за 360 болници и някой да дойде и да ми каже, че капацитетът на болницата му е изчерпан... не знам защо създава такава паника! Правим полеви болници - в София, в Пловдив, във Варна... Сега като почнем да плащаме заплатите на всички медици с по 1000 лева отгоре, да не стане, че са малко? Ние трябва да сме като юмрук свити, иначе няма как да успеем! - каза Борисов.

Той призова и пътуващите да не шмекеруват с декларациите на КПП-тата.

Бойко Борисов посочи и конкретните финансови мерки за справяне с кризата:

0.5 млрд. отделя правителството за увеличените разходи на МЗ, МВР и МО.

4 млрд. ресурс се отделят за гаранция на бизнеса и социални дейности.

200 млн. се насочват към възможности за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при заплащане на трудовите отношения.

60%, които ще минат 1 млрд - за работодатели за заплатите на работници, ако не ги уволняват.

Отлагане на плащането на данъци до 30 юни, за да останат дотогава парите в хората и фирмите. Това означава 600 млн. лева по-малко в бюджета.

Нямам една забележка към Щаба, една! Щом толкова шеги с проф. Мутафчийски има, значи е значим човек. Народът ни пуска шеги за такива хора, не за други.

Медицинският съвет го създадохме, за да спорят лекарите тук, а не през телевизионни студия и сайтове. Понеже всеки специалист си мисли, че неговото е най-правилно. Това важи и за политиците, дали е вярно, е друг въпрос. Да, има спор по тестовете, но нека ги водим тук. Тогава ще се отнеса към Европейската комисия, ще видим и в САЩ какво правят, и в Израел.

Цялата икономика на света се трансформира в момента, моля ви, да се отнасяте сериозно към мерките, които сме предприели.

Защото остава ни само още една мярка - ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ДА НЕ ИЗЛИЗАТ ОТ КЪЩИ!

При тези харчове, които сега ви изброих - 4.5 млрд., ако не се работи, какво правим? Всеки бизнес трябва да се гледа като писано яйце. Да оживее, да порасне и да снесе!

Помните ли ресторантите и хотелите какви им бяха кувертите за Нова година? Сиреч - те мазнинка имат.

За летния бизнес - да, тук има да мислим, но всички браншове правят заявки. Ако проверите колко са спестяванията на граждани и фирми на банки - огромни милиарди, колко са на каса парите на фирмите - огромни милиарди! Значи пари има! И то не в бюджета!

Ние не сме нито немската ,нито френската, нито американската икономика! Ако трябва и дълг ще направим, но когато сме похарчили парите! Защо да задължаваме средващото поколение?

Ако се стегнем, месец-два ще удържим, стига с тия икономисти - вземайте дълг, вземайте веднага!

Всеки който в този момент работи, е герой, защото благодарение на него икономиката съществува! И трябва да запазим тая нишка - с единство и с внимание!

Виждате - БМВ спряха, 200 хиляди души на улицата!

Ние ще чуваме всяко едно мнение на бранша, който и да е той. Затова казваме - 60 от нас, 40 от тях. Защото досега са плащали 10% печалба, не като в Германия - 40!

Програмата за запазване на заетост ще бъде одобрена още утре, каза финансовият министър Владислав Горанов. Тя гарантира помощ от 60% за заплатите на служителите, които фирмите запазят.

Портфейлните гаранции са на стойност близо 2 млрд. през ББР. Затова още утре ще се увеличи капиталът на Банката за развитие с 0.5 млрд. лв.

Малките кредити за хора в неплатен отпуск са месечно до 1500 лева, разбира се, не задължаваме никой да взема този кредит, но гаранцията за държавата е, че тези хора ще продължават да се водят при своите работодатели, каза Горанов.

22 млн. се увеличава бюджетът на Патронажна грижа за разширяване на достъпа на възрастни хора до храна и медикаменти. Ще бъдат раздадени до 1500 тона пакети храна за всички нуждаещи се извън сумата, каза пък социалният министър.

Целта на всички мерки, свързани със социалната изолация, е пикът да дойде колкото може по-бавно! - подчерта Бойко Борисов. - Аз мисля, че и тези 4.5 милиарда няма да са достатъчни, заключи той.

Отлагането на данъците до 30 юни включва корпоративния данък на фирмите, осигурителните вноски, данъците на физически лица по граждански договори.

През гаранциите, които ББР ще раздава, през решението на всички банки за неразпределение на печалба, дават възможност банките да проявят достатъчна гъвкавост към кредити на свои клиенти, коментира Владислав Горанов. И без да въвеждаме 90 дни гратисен период, това си е решение на банките. Не призовавам никой, който може да си покрива вноските, да не го прави. Той пак ще трябва да го направи. Нека всеки бизнесмен си направи сметката дали с лека ръка се отказва от своите служители, понеже тези работници после няма да се върнат при него, каза още финансовият министър. До вчера се оплакваха, че нямат работници, а на третия ден от кризата взеха да ги изхвърлят!

200 хиляди се прибраха за седмица в България - и аз се радвам на това! - заключи премиерът Борисов в оптимистичен план. - Защо се връщат, ако тук е страшно? - попита риторично той.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  74% одобряват правителството и действията срещу Короната, срещу 22% дебили, които не одобрявят. 89% одобряват ген. Мутафчийски срещу неодобрение от 10% тежко дебилни!
  Паникьорите от Короната са 22% - съвпадат с дебилите, несъгласни с действията на правителството

 • КЕНЕФ-ОнЛАЙН

  отговори на: читател

  Дежурният активист "читател" на Кенеф-ОнЛАЙН глуповато лепва след всяка статия и коментар свой ОнЛАЙН, често пъти със снимката на неговото ГАДЖЕ. Радващо!
  Хвала!

 • читател

  отговори на: КЕНЕФ-ОнЛАЙН

  Короната ли те удари формат-дебил?!? Взе джендърски коментари, освен дежурния луд формат, сега и с бон мото "хвала" на Бандерова да пускаш. А ти дебил си в 22% нормално.

 • КенефОнЛАЙН

  отговори на: читател

  Дежурният активист "читател" на Кенеф-ОнЛАЙН глуповато лепва след всяка статия и коментар своето ОнЛАЙНО, често пъти със снимката на неговото ГАДЖЕ.
  Радва ме! Бая! Кеффф!
  Хвала!

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм