Общината открива сметка за дарения срещу COVID-19

Автор:
Сряда, 18 Март 2020 15:27
Общината открива сметка за дарения срещу COVID-19

40 доброволци - медици със специалности, работят към Общинския координационен център

Община Пловдив и екипът й набира необходимите предпазни средства, улиците се обработват с дезинфектанти, градският транспорт работи по график.

Разкриваме набирателна сметка за дихателни апарати, предпазни средства и дезинфектанти. "Създаваме набирателен фонд „Пловдив заедно срещу COVID-19. Средствата ще се набират по сметките на общината и ще се използват за необходимата животоспасяваща медицинска апаратура".

Това каза в онлайн пресконференция днес кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той благодари на бизнеса, който се е отзовал веднага, на идеята за набирателен фонд, и на депутатите от Пловдив-град и Пловди-област, които са спомогнали до края на месеца да има лаборатория за тестване на COVID-19 в Университетска болница Свети Георги.

Сметки на фонд „Пловдив заедно срещу COVID-19“

Инвестбанк АД Пловдив

В лева:

IBAN: BG 50 IORT  73753102000000

BIC: IORTBGSF 

В евро:

IBAN: BG 04 IORT  73753402000003

BIC: IORTBGSF

В долари:

IBAN: BG 58 IORT  73753402000001

BIC: IORTBGSF

Вторият по големина град в България продължава да е без регистриран случай на коронавирус.

Здравко Димитров призова за спокойствие, магазините са заредени, аптеките работят нормално, няма нужда от повече напрежение, нека запазим самообладание.

Направена е пълна инвентаризация на социалните услуги, на възможностите да поемат самотноживеещи и нуждаещи се граждани, необхванати в системата.

Повече от 4600 души се изхранват в момента чрез социални, диабетични трапезарии и програма Топъл обяд, каза ресорният зам.-кмет Анести Тимчев.

Започна създаване на регистър на самотноживеещите и хората в неравностойно положение, добави той. Това се прави с Дирекция Социално подпомагане. Към всеки в този регистър ще бъдат насочени доброволци, медицински работници и/или психолози.

Прецизира се дейността в кварталите Столипиново и Шекер махала, където населението е с по-ниски хигиенни навици и с очакване много хора да се завърнат там от чужбина. С МВР се следи те да минат през необходимите медицински прегледи.

Днес е започнало и нормалното функциониране на Общинския координационен център - с 5 души психолози и социални работници, с добре организирана информационна система и телефони. Целта на центъра е да координира нуждите на гражданите със съответните институции - ОДМВР, РЗИ, РЗК, БЧК и др. Телефоните на центъра са 0878 371710 и 0878 371449, те ще бъдат денонощни от идната седмица, сега работят 07 до 19 часа.

Повече от 40 доброволци са на разположение на общината, сред които 40 медици със специалности, каза Тимчев. Те ще покриват потребностите на самотноживеещи и нуждаещи се граждани на Пловдив.

Лицата, поставени под карантина се следят. Днес на телефона ни имахме две обаждания за неспазване на карантина. Реагирано е незабавно, резултатът ще е ясен до края на деня, каза зам.-кметът Тодор Чонов.

Стриктно се спазват указанията на Националния щаб, днес са проверени автогарите в Пловдив и Централна жп гара, удовлетворени сме от мерките, видяхме и дезинфекцията на автобусите и как се мери температура на пътниците. Но пътникопотокът е изключително слаб - по двама-трима души в автобус, каза още Чонов. Шофьорите и контрольорите са с маски и с ръкавици.

Отменихме заплащането в Синя зона, което е в съответствие отново с указанията на щаба - по-малко да се ползва обществения транспорт.

Ние не можем да спрем хората да спортуват на Гребната, но всеки е длъжен да спазва дисциплината, нека го разберат - това е за тяхно добро, коментира кметът Здравко Димитров. По двама и на два метра разстояние!

Има възрожденски подем сред учителите в Пловдив, колегите свършиха огромна работа през последната седмица, онлайн обучението стартира без генерални проблеми. Това е за 35 хиляди деца и 4 хиляди учители в Пловдив, каза зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Поддържаме сайт, в който всеки един учител може да получи базови данни как да стартира визуална класна стая, тестове и пр., добави той.

Дистанционното обучение, стартирало в извънреден ред, е голям шанс за българското училище в бързи темпове максимално да се дигитализират българските училища. Бългаското образование ще е на много по-високо ниво след извънредното положение.

Пловдив изпревари другите общини, ние от години работим в тази посока, каза Стоянов. Гордеем се с работата на нашите учители в Община Пловдив! В момента правим онлайн изследване да видим какви нужди има системата, докладът ще е готов в края на седмицата. 200-300 са стартиралите виртуални класни стаи в по-сериозните училища. До края на другата седмица всички ще са готови, добави той.

МВР и Общинска охрана следи за реда в кварталите с ромско население, предварително се предупреждават хората, няма сватби, няма събирания. Ще благодаря на пловдивския митрополит Николай - благодарение на него всяка вечер камбаните бият за всички хора, които са на първа линия - полицаи, медици, социални работници, доброволци, каза кметът Здравко Димитров.

Нека пловдивчани са спокойни и да спазват указанията на Националния щаб, да следят медиите - там ще получат достоверна информация. Заедно ли сме - ще успеем. Давам един пример - едно от най-уязвимите места е градският транспорт. Рано или късно пак ще минем на празничния режим на движение, отменихме го, но рано или късно, ще се върне. Длъжни сме да предприемем такива мерки, трябва да се ограничи по всякакъв начин струпването на хора било в автобуси, било по улиците, заключи кметът Здравко Димитров.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (2)

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм