Прокуратурата оспорва 4 данъчни разпоредби на общината

Автор:
Понеделник, 27 Януари 2020 16:26
Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив

Окръжна прокуратура оспорва 4 разпоредби от Наредбата за определяне размера на местните данъци в Общината, приета на сесия на Общинския съвет.

Разпоредбите по чл. 32 ал. 4; чл. 37 ал. 2; чл. 52 ал.1, точка 2 и чл. 64 ал. 2. противоречат, според прокуратурата, на разпоредбите на Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) и трябва да се обявят за нищожни.

Става въпрос за данък Придобиване в частта му за моторни превозни средства. Според въпросната алинея обект на облагане с данъци са имущества, придобити чрез дарение, както и недвижими имоти, ограничени вещни права върху тях и моторни превозни средства, придобити по възмезден начин. Тази норма от Наредбата обаче противоречи на актуалния текст от ЗМДТ, изключващ от обхвата си МПС-та, които не са регистрирани за движение в страната.

Следващата атакувана разпоредба касае подаването на данъчни декларации в двумесечен срок от получаване на имуществото. Въпросната разпоредба вече е отменена в големия Закон, който актуално казва, че е премахнато задължението да се подава декларация за имоти или ограничени вещни права, това е излишно натоварването на гражданите и бизнеса, тъй като те дължат еднократен местен данък.

Атакувани са още заплащането на патентния данък с алинея, чието описание влиза в противоречие със Закона; както и член, касаещ т. н. данък Такси и формулата за заплащането му при ситуация, че водачът е заплатил данъка си, а в течение на годината разрешението му за извършване на таксиметров превоз бъде прекратено.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм