Пожарогасител за 20 лв. може да спаси имущество за милиони

Автор:
Петък, 24 Януари 2020 11:12
Пожарогасител за 20 лв. може да спаси имущество за милиони

Всеки дом трябва да разполага с пожарогасител. Това обяви шефът на пожарната в Пловдив комисар Георги Мангараков. 

Той подчерта, че това може да спаси човешки живот, имот, а понякога и цели сгради.

Понякога една инвестиция от 20 лева, колкото е приблизителната цена на пожарогасителя, може да спаси имущество за милиони, посочи комисар Мангараков.

Той допълни, че другото, което може да помогне за преодоляване на щетите от огнените стихии е застраховката на жилището.

Ето и другите съвети на пожарната по повод риска от пожар в отоплителния сезон:

 

РДПБЗН – Пловдив апелира да не се подценява опасността от пожари в жилищата. Важно е да се знае – освен че причиняват сериозни имуществени щети, тези произшествия са и животозастрашаващи Превенцията на т.нар „битови“ пожари е част от активните мерки на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ за опазване на живота и имуществото на жителите на Пловдив и областта. Възникналите в жилища запалвания се оценяват като едни от най-сериозните произшествия, на които се отзовават служителите.

Не малко са случаите, когато огънят нанася сериозни поражения на домакинствата и унищожава дългогодишни семейни спестявания и труд. За съжаление са регистрирани и инциденти, при които има и загуба на човешки живот. Ето защо последствията за потърпевшите от такъв пожар могат да бъдат определени като изключително сериозни във всяко отношение. С оглед на осигуряване безопасността на гражданите, напомняме някои основни съвети и правила за недопускане на пожари в домовете. Важно е да се знае, че всички електроуреди от ежедневието могат да бъдат източник на запалване, поради възникване на късо съединение.

Същото се отнася и за свързващите ги с електрическата мрежа разклонители, удължители и кабели. Затова препоръката е инсталирането и ремонтът на уреди да се извършва от квалифицирани електротехници, а експлоатацията им да става в съответствие с производствените инструкции. Следващият съвет се отнася за домакинствата, в които се използват газови уреди за готвене. Най-важното изискване, което трябва да се спазва, е бутилките да се зареждат с пропан бутан само в оторизирани пунктове и редовно да се следи техническата им изправност. Във връзка с отчетения през настоящия отоплителен сезон сериозен процент на пожари в коминни тела, експертите припомнят нагарът в тях да се почиства периодично. Редовна подмяна или третиране със съответните препарати на филтъра на абсорбатора в кухнята също е необходима, тъй като напоен с мазина той се явява ускорител на евентуално възникнало запалване на нагорещена мазнина по време на готвене, например. Не на последно място е апелът да се проявява особено внимание към децата и те да не бъдат допускани да боравят без надзор с източници на огън. В големите жилищни сгради собствениците и обитателите трябва да знаят, че струпването на вещи по стълбищните площадки и общи площи е недопустимо. Тези пространства трябва да се поддържат чисти и проходими във всеки един момент, тъй като при възникнал пожар се ползват за евакуация на хората, а и от самите огнеборци. Също така следва да се вземат мерки и да се уведоми съответната общинска администрация и районна противопожарна служба при наличие на съседи, склонни да натрупват значителни количества материали и отпадъци в жилищата си. При гасене на евентуален пожар в такъв апартамент се използва изключително голямо количество вода, която при оттичането си към долните етажи уврежда и други апартаменти.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм