Пресякоха канал за износ на ценности за чужбина

Автор:
Вторник, 03 Декември 2019 14:38
Пресякоха канал за износ на ценности за чужбина

Канал за износ на ценности за чужбина пресякоха пловдивската прокуратура и полиция. Това съобщиха на съвместен брифинг окръжният прокурор Румен Попов и шефът на Областна дирекция на МВР Пловдив Йордан Рогачев.
За изключително професионална оперативната разработка бях уведомен от отдел Културно-исторически ценности в полицията. Двама мъже - пловдивчанин и софиянец са извършвали търговия с антични ценности, като целта им е била да ги изнесат за чужбина, съобщи окръжният прокурор Румен Попов.

Пловдивчанинът се е занимавал със закупуване на антиките от иманяри из цяла България, а софиянецът е продавал ценностите зад граница. Участниците са били следени със СРС-та в продължение на три месеца.

Установен е и купувачът от чужбина. Иззети са 877 ценности, но се очаква броят им да нарасне, тъй като се води разследване и в други региони на България
Той посочи, че от неделя насам са претърсени адреси в София, Пловдив, Асеновград и Стамболийски и още един регионален център, като са извършени множество изземвания.

По време на операцията са използвани и СРС-та, допълни Попов.

Сред спасените находки са златни, сребърни и бронзови монети от Античността до Средновековието.
И двамата мъже са задържани за 72 часа. Предстои да им бъде поискана най-тежката мярка задържане под стража.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм