Ден на кариерата - място за преговори между студенти и бизнес

Автор:
Четвъртък, 17 Октомври 2019 16:15
Ден на кариерата - място за преговори между студенти и бизнес

Студентите стават все по-активни и взискателни в подбора на компании, с които преговарят за стаж и работа. Това показва единадесето издание „Ден на кариерата“ в Техническия университет – филиал Пловдив. В изложението участват със свои щандове 54 компании от областите Пловдив, София, Смолян, Стара Загора, Пазарджик и Хасково. „За един ден оттук ще преминат около 1200-1300 от нашите колеги“ - каза председателят на Студентския съвет Димитър Янков. Днес половината от студентите ще вземат своето решение къде да направят своите летни стажове – това е показала практиката от досегашните изложения. „Денят на кариерата им дава възможност да избират и когато първият стаж не им хареса, на следващата година вече по-целенасочено търсят стаж в друга фирма. Студентите от 3 и 4 курс са по-активни, защото вече имат опит и практика. Част от тях договарят с фирмите, където са стажували условия за почасова работа през седмицата и почивните дни.“ - коментира Димитър Янков.

При откриването директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. Въльо Николов заяви: „Изложението „Ден на кариерата“ дава много добра възможност за връзка между нашите студенти и индустриалните ни партньори, които имат нужда от тях. Така ние осигуряваме възможности за професионална подготовка на бъдещите инженери още по време на тяхното следване. За добрата съвместна работа между висшето учебно заведение и индустриалните партньори говори нарастващият интерес към изложението „Ден на кариерата“.

=Участниците =

Компаниите, които участват в „Деня на кариерата“ в Техническия университет -филиал Пловдив формират годишни приходи от своя бизнес от близо 6,3 милиарда лева. Седемнадесет от тях попадат в класацията „100 най-големи компании в България“ на в. „Капитал“. Само те формират годишни приходи от близо 5,4 милиарда лева или 5 на сто от брутния вътрешен продукт на страната ни за 2018 година. /107,9 млрд. лева/.

Според Виолета Гърдева – ръководител на отдел „Човешки ресурси“ във фирма „Латекоер“, която произвежда врати за самолети, качеството на завършващите пловдивския инженерен вуз студенти е все по-високо. В нашата компания вече работят успешно млади специалисти, завършили тук, казва г-жа Гърдева. Сега сме тук, за да поканим на стаж и на работа нови млади хора, защото разширяваме дейността си, добави тя.

Байрие Бейтула – ръководител на отдел „Човешки ресурси“ в кърджалийското машиностроително предприятие Кяшиф ЕООД изложението в Техническия университет носи и непреки ползи на участниците в него. „Ние успяваме да си „сверим часовниците“ в конкуренцията за младите инженери. Доволна съм, че все повече студентите питат не само за заплащането, но и за възможностите за кариера, социалните придобивки. Очакванията на студентите от по-малките курсове за заплащане са силно нереалистични, но в 3 и 4 курс бъдещите инженери вече са по-наясно с пазарните възможности и умеят да водят преговори.“ - заключи Байрие Бейтула.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм