6 решения за ресторантьорския бизнес предлага Тони Симидчиева

Автор:
Вторник, 15 Октомври 2019 17:34
6 решения за ресторантьорския бизнес предлага Тони Симидчиева

Тони Симидчиева, водач на листата за общински съветници на СДС - Пловдив, бюлетина №64

Човек усеща управлението на един град дали е добро или лошо, по това, как то се отразява на неговия бизнес и личен контакт с институциите, които трябва да бъдат в услуга на гражданите на Пловдив. Обещах, че ще споделям темите и проблемите по отделни теми, които разбирам добре и са проблеми за решаване от местното управление.

Днес темата ми е, ресторантьорския бизнес, който представлявам. Проблемите в него, са споделени от колегите, с които имаме чести срещи, отделно в група, където онлайн, ежедневно споделяме за проблемите си и контакта с институциите от които зависи добрия бизнес климат. Това са теми, по които ще работим, заедно с колегата Еню Енев, кандидат за общински съветник в листата на СДС, Председател на Сдружение на хотелиери и ресторантьори Тракия - Пловдив, член на УС на БХРА и член на Консултативен съвет по туризъм към Кмета на Пловдив.

Не е тайна за никого, че управлението на ресторант е много трудоемко и вече, слабо ефективно финансово. Много ресторанти, вече хлопват кепенци и собствениците препродават бизнеса с идея, някой, да налее свежи пари и да го направи печеливш. Ясно е, че който няма друг бизнес, за да покрива загубите, не може да оцелее. Ресторанта е скъпа инвестиция, много персонал, много разходи, които са постоянни, а в зимните месеци още по-високи, независимо от приходите, които точно зимните месеци намаляват.

В някои случаи колегите заплащат двоен наем, тротоарно право и наем на собственика на имота. Вменени са задължения от поне 10 институции, някои от които звучат абсурдно и се изпълняват формално, но струват пари и са повод за актове с финансови санкции.

Това е само щрих от състоянието на най-многобройния бранш, който се задъхва, страда и търси контакт и начин, да облекчи положението с общинска и държавна намеса. В цял свят, този бизнес работи в облекчен разрешителен режим и ниски данъчни ставки, защото той е гръбнака на туризма във всяка страна.Той е първото нещо с което се сблъсква всеки турист,който може да не запомни историческите данни за града, но помни каква е кухнята, виното което е опитал, обслужването и красивите емоции от преживяването в местните заведения. Затова решихме, че това са темите, по които имаме идея да работим, ако ни бъде гласувано доверие и станем общински съветници в новия Общински съвет.

1. Лесно, опростено и бързо издаване на разрешение за тротоарно право и публичен регистър на всеки обект, квадратура, която ползва и сумата, която заплаща.
2. Ново райониране на зоните за тротоарно право, за по-справедливо определяне на таксите.
3. При добър анализ, за възможност да го понесе бюджета на града, намаляване на таксите за тротоарно право, както и промяна правилата по които се определят, да не се включват зелени площи, цветарници, детски кътове, пътеки за преминаване на клиенти и персонал, а само чиста търговска площ.
4. За да бъде градът ни, красив и добра туристическа дестинация, като бъде лесно информиран туриста, чрез рекламните соръжения на всяко заведение, предлагаме: Облекчаване процедурата по одобряването им, като се предложат, унифицирани и одобрени от Общината няколко типа рекламни съоръжения, които при желание от ресторантьорите, бързо и лесно да вземат разрешение за поставяне. Който, желае по-различна и оригинална реклама, да има възможност, да си извърви дългия и обезкуражаващ път на одобряване, от всички институции. Същото важи и за цветарниците, които всяко заведение ползва, за да го направи привлекателно за клиентите, да са еднородни, красиви, а не от автомобилни гуми, тенекии от сирене и др.
5. Създаване на туристически справочник на всички заведения, намиращи се на територията на Пловдив.
5. Облекчени условия, за отдаване под наем на общински паркоместа с разбирането, че без тях, всеки хотел и ресторант е обречен.
6. Проверките на различните контролни органи, да се правят, без клиентите да бъдат потърпевши и ставащи свидетели на зрелищно и показно правене на проверките.

Това е за днес! Утре, друга тема!

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Проста истина

    А, бе тази взе ресноранта без да плати 5лв. Държи толкова години гребеца. Или е общински съветник - или ако не може да стане - веднага я правят някаква . Напривер на занаятите. Е, жената като смените мъжете и намери важен се получава.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм