Дончев, Горанов, Тотев и Плевнелиев откриха Индустрия 4.0

Автор:
Четвъртък, 03 Октомври 2019 11:43
Дончев, Горанов, Тотев и Плевнелиев откриха Индустрия 4.0

Пловдив е град, който се разви много и в различни направления, които работят заедно в едно общо цяло. Живеем в индустриален град, през 2019г. е Европейска столица на културата, а съчетаването на много базови компоненти дават тази прекрасна възможност да направим Пловдив още по-добро място за живот и работа.

Това заявих при откриването на 4-то издание на най-големият икономически форум - „Индустрия 4.0“ кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

На откриването присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, президентът Росен Плевнелиев.

Мащабното събитие с над 350 участника се реализира от Капитал, Община Пловдив и Тракия Тех. Целта му е да се покажат добрите примери, както и възможностите за партньорство между бизнеса, правителството и местната власт за привличане на нови високотехнологични инвеститори и увеличаване на индустриалния капацитет на икономиката.

Индустрия 4,0 се разви през последните години, тъй като е част от огромната промяна, която се случи в града ни. Пловдив е един от най-бързоразвиващите се градове в България, благодарение на огромна работа, която свършихме, каза Иван Тотев.

Бързо развиващата се индустриална база и специализация в ключови индустрии като IT и автомобилно производство, които извеждат страната ни и в частност – Пловдивския регион, като водеща атрактивна дестинация за развитие на бизнес и привличане на нови високотехнологични инвестиции, особено – в сферата на автомобилостроенето и аутсорсинга.

През изминалите години Пловдив поддържа силна положителна тенденция по отношение привличането на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ). Равнището на безработица в ЮЦР за второто тримесечие на 2019 г. по данни на НСИ е само 2,8%, посочи данните той.

Според данни на Института за пазарна икономика регион Пловдив заема челни позиции в страната по брой създадени работни места във всички икономически сектори.

Тези данни са показателни, че Община Пловдив и Тракия икономическа зона са успешен пример за съживяване на производството и са на прага на следваща важна стъпка – внедряването на Индустрия 4.0.

През последните години община Пловдив изключително сериозно се занимава с решаването на проблемите на бизнеса: Как да станем по-конкурентни, да подобрим средата и да използваме своите предимства. Не случайно полагаме усилия в развитие на образованието. Пловдив има 17 дуални паралелки с над 40 компании, които ги подкрепят. Това е нещо новаторско в България, а градът ни е един от пионерите в това направление.

Фокусът ни е в професионалното образование, което е важно за поддържане на енергията в производствения сектор, който заема 43% от индустрията на Пловдив, със 75 000 човека заети и положителна тенденция, която продължава да се развива.

В рамките на днешния икономически форум ще бъдат представени най-добрите практики и опит от дигиталната трансформация от лидерите в индустрията в Европа.

Той е една силна платформа за среща на индустриалните предприятия, консултанти и експерти. Водещи лектори са Томислав Дончев, заместник министър-председател, Владислав Горанов, министър на финансите, Росен Плевнелиев, президент на България (2012 - 2017) и член на Борда на директорите на Аутомотив Клъстер България, Стефан Стоянов, заместник-кмет в община Пловдив и други.

България е на 27-о място от 28 държави по отношение на проникването на дигитални технологии в икономиката и обществото, а по-малко от една на всеки десет компании тук се нареждат като „високо дигитализирани”.

В същото време ставаме свидетели на бързо развиваща се индустриална база и специализация в ключови индустрии като ИТ и автомобилно производство, заключи в словото си кметът Иван Тотев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (5)

 • Пловдивчанин

  Къде е Главчо с новия си апартамент в Пловдив и Здравка с новите си кооперации да споделят опит:)

 • Кършиака

  отговори на: Пловдивчанин

  При Менда с кооперацията, Маминия с хотелите и кварталите и Ташкови със строежа на жилищен комплекс.

 • читател

  отговори на: Кършиака

  Дай документи, македонска наденицо!!! Иначе на партиотичен лъх на македонска наденица, разнасян с метли за 1 300 000лв, равни нямате!!!

 • дв

  Шефът на транспортна фирма „Автотранс 2000“ Димитър Чолаков - в момента на пето място в листата на БСП за общински съветници, събирал пари за подкупи на общинари от останалите превозвачи. Това скандално разкритие направи управителят на „Хебросбус“ Веселин Дошков.
  По думите му парите са събирани за общинския съветник Николай Радев и настоящ кандидат за кмет от БСП. Според Дошков пари са събирани за решаване на проблеми със субсидии, за преразпределяне на средства останали от карти и различни проверяващи. Сумите са варирали между 2 и 5 хиляди лев

 • читател

  отговори на: дв

  Чожлакъв също е виден "Балък на Дани"... https://i.ibb.co/hYfSvXT/image.jpgБеше де, вече се усети и отказа да спонсорира мотнътие опарации с недвижими имоти на сем. Кленджарови.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм