Пловдивски хакер на 20 г. атакувал НАП

Автор:
Сряда, 17 Юли 2019 14:34
Пловдивски хакер на 20 г. атакувал НАП

20-годишния Кристиян Бойков от Пловдив, възпитаник на Английската гимназия в града, е обвинен за хакерската атака срещу НАП. Той е в ареста за 72 часа по обвинение за неправомерно копиране на компютърни данни от сървър на приходната агенция.

Според НК за подобни престъпления наказанието е лишаване от свобода от пет до осем години и глоба до десет хиляди лева.

Досъдебно производство е започнало с разпит на свидетел, извършен при условията на неотложност и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства от разследващ полицай при ГДБОП.

Файлът, който е разпратен до медиите и съществува в интернет пространството съдържа данни за над 5 000 000 български и чужди граждани и търговски дружества, в това число три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана от НАП, съхранявана в сървър на НАП и др. 

В един от файловете са налични данни, идентифициращи наименованието на конкретна компютърна конфигурация, уникално потребителско име, дата, час и софтуерно приложение, послужило за прочитането на файла. 

Вчера служители на ГДБОП са установили, че Кристиян се намира на работа в офис на фирма в София. Той е експерт по киберсигурност и се занимава с тестове и одит на информационни системи.

Преди две години, докато още беше ученик в Националната търговската гимназия в Пловдив, Кристиян Бойков проби показно защитата на сайта на Министерството на образованието и науката. Момчето демонстрира как се променят оценки в реално време на всеки един ученик в България. 

Тогава той получи покана за работа в Министерството на отбраната и да съдейства за опазване и съхранение на информацията.

От профила му във Фейсбук се вижда, че работи  в компанията TAD GROUP за киберсигурност,  основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. Българският клон на TAD GROUP е основан през 2016 г.   

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм