6 шефове от ДФ Земеделие в ареста за далавери за 18 млн. с Миню Стайков

Автор:
Вторник, 16 Юли 2019 13:05
6 шефове от ДФ Земеделие в ареста за далавери за 18 млн. с Миню Стайков

Зам.-директорът на Държавен фонд Земеделие Калоян Костадинов и още петима шефове на дирекции бяха изведени с белезници от кабинетите си в сградата на бул. "Цар Борис III ". 

Те са задържани за 24 часа за съучастие в злоупотреби с европейски фондове, по които е разследван и алкохолния бос Миню Стайков.

Това заяви на брифинг зам.-главния поркурор Иван Гешев след акция на Спецпрокуратурата във фонда.

Иззети са документи, претърсени са и адресите на шестимата.

Става дума за далавери по програмите за селските райони и за лозаро-винарството.

Злоупотребите са извършвани по времето на бившия директор и бивш земеделски министър Румен Порожанов, но самият той не е замесен.

"Имаме писмени доказателства срещу задържаните. Те са извършили престъпление по служба. Без тяхното съдействие Стайков нямаше да успее да извърши злоупотребите", посочи Гешев.

„Налице са обвинения за вторични престъпления за присвояване на евросредства. Ставаше въпрос за получени 8 млн. лв. и опит да бъдат получени около 5 млн. евро. – на обща стойност около 18 млн. лв. – при разрешени лимити от около 5 млн. лв. По това досъдебно производство се събраха доказателства и данни, че му е оказано съдействие на Миню Стайков от лица от ДФЗ, които са нарушили, вероятно, и не са изпълнили служебните си задължения“, поясни той.

"Корупция има навсякъде в Европа, при нас обаче има едно чувство на елементарно приличие и безнаказаност и това създава у гражданите чувство за несправедливост. Не може да си имал документи, от които се вижда, че тези фирми за свързани всичките с Миню Стайков, да си сигнализирал писмено за това, но въпреки това да си отпуснал средствата. Това за мен е липса на елементарно приличие и трябва да е ясно на всички, че тези времена свършват", коментира още Гешев.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • Дидо

    Ами защо не видите кои са членовете в комисиите, та то всичко е навързано нали - проектите минават през НСОРБ.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм