Централен стартира инсталация срещу потопа на бул. Марица-юг

Автор:
Сряда, 03 Юли 2019 12:39
Централен стартира инсталация срещу потопа на бул. Марица-юг

Приключиха предпроектните проучвания за ВиК съоръжението, което ще стопира наводненията при всеки по-интензивен дъжд на бул. „Марица-юг“.

Припомняме, че по идея на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и след одобрението на директора на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев и Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ – Пловдив, бе задействана процедура за поставяне на компенсаторна ВиК инсталация в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост – зоната, която се наводнява при всеки по-голям порой.

Нивото на приемната шахта на инсталацията ще е с 5 см по-високо от това на уличната канализация.

Така дъждоприемните шахти ще поемат първите количества дъжд, които измиват автомобилните масла и праха от улиците и отиват в Пречиствателната станция. При по-продължителен порой обаче, ако шахтите не успяват да се справят с количествата насъбрала се вода, тя ще се оттича в новото съоръжение, което пък ще се излива директно в река Марица.

Инсталацията ще е с възвратни клапи, които ще елиминират риска от връщането на вода от реката обратно на булеварда.

Изготвянето на проекта е възложено на екипа на един от водещите ВиК инженери Ангел Марков, след което предстои да се съгласува с експертите от РИОСВ и Басейнова дирекция.

„Съоръжението е с изключително ниска себестойност, но много висока степен на ефикасност“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

По думите му инсталацията е единствения начин да се реши казуса с наводняването на подмостовото пространство на централния бул. „Марица-юг“.

При осигурено финансиране, се очаква проектът да е готов до есента, а изпълнението му ще отнеме около 2 месеца.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • ВиК

    Чак пък съоръжение, това си е просто една тръба от улицата към реката за да се оттича през нея водата.
    Стига сте преувеличавали обикновени неща. Чак пък кмета да се сети, тогава другите отговорни специалисти защо са спали и са получавали заплати.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм