Протестират "невинен" срещу разрушилите тютюнев склад

Автор:
Събота, 29 Юни 2019 09:55
Протестират "невинен" срещу разрушилите тютюнев склад

Пловдивската окръжна прокуратура е внесла протест срещу присъда на Окръжен съд – Пловдив от 17.10.2018 г. , с която са оправдани по всички повдигнати обвинения подсъдимите Георги Бранеков /37/ и сръбският гражданин Александър Николич /46/ за събарянето на тютюневия склад, собственост на фирма „Одрин 8 “ ЕООД - Пловдив.

Тогава стана ясно, че сградата няма статут на единична недвижима културна ценност.

Делото срещу решението на съдебен състав на Окръжен съд начело със съдия Розалия Шейтанова ще се гледа в Апелативен съд на 2 юли.

В пледоариите пред Окръжен съд обвинението настоя за условни присъди, а защитата поиска да бъдат оневинени.

В предишно заседание стана ясно, че два протокола с коренно различно съдържание са били подписали в един ден едни и същи от експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/.

И двете експертизи за статута на тютюневия склад на ул. Одрин 8 са издадени от НИНКН на 5 октомври 2014 г.

Според първата обектът е паметник на културата, а според втората - не е.

Бранеков и Николич, които по различно време са били управители на дружеството, стопанисващо обекта на ул. "Одрин" 8, заявиха, че ще дават обяснения след изслушване на всички свидетели и вещи лица.

Двамата бизнесмени са привлечени към наказателна отговорност за противозаконна дейност в защитена територия и използване на подправени документи.

Адвокат на двамата бизнесмени е Розалина Апостолова, а съдия по делото - Розалия Шейтанова.

Те са обвинени в документно престъпление и противозаконна дейност в защитена територия.

За едното престъпление наказанието е до 5, а другото до 3 години.

Според експертизата има поправки в документа, които не отговарят на първоначално издадения документ.

Обвинението твърди, че двамата подсъдими са знаели, че разрешението е фалшиво и как е било направено ментето.

Прокуратурата счита, че сърбинът Александър Николич е взел документа от Министерството на културата и го е отнесъл до общината.

Бранеков е подсъдим за това, че в периода 20 декември 2013 г. до 9 февруари 2016 г., като представител, и от 15 юли 2015 г. като управител на фирма „Одрин 8" ЕООД-Пловдив, при условията на продължавано престъпление, в съучастие, като извършител с Александър Николич - подбудител, е организирал разрушаването на сградата в защитена територия за опазване на културно наследство – групов паметник на културата.

Въпросният склад, който е сред най-красивите в Историческа зона „Филипопол -Тримонциум - Пловдив", притежаваща понастоящем статут на единична недвижима културна ценност.

Според обвинението Бранеков е знаел, че нарушава разпоредбите на Закона за културното наследство – престъпление по чл.277а ал.6 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Георги Бранеков е предаден на съд и за това, че на 19 ноември 2010 г. в Пловдив, като упълномощен представител на фирма „Одрин 8" ЕООД, в съучастие като извършител с Александър Николич, като подбудител, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата - Национален институт за недвижимо културно наследство.

Преправката е била, че сградата на ул. „Одрин" №8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона" на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад" на ул. „Одрин" в Пловдив – престъпление по чл. 316 във връзка с чл.308 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 в ъв връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Собственикът на "Одрин 8" ЕООД Александър Николич /46/ г., български и сръбски гражданин, е подсъдим за това, че в периода от 27 октомври 2009 г. до 19 ноември 2010 г., като управител на фирма „Одрин 8" ЕООД, при условията на продължавано престъпление, е организирал осъществяване на противозаконна дейност в защитена територия за опазване на културното наследство групов паметник на културата – престъпление по чл.277а ал.6 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Александър Николич е предаден на съд и за това, че в периода от 20 декември 2013 г. до 15 юли 2015 г., като управител на фирма „Одрин 8" ЕООД, и от 15 юли 2015 г. до 9 февруари 2016 г., като изпълнителен директор на „Пи Джей Трейд", едноличен собственик на капитала на дружество „Одрин 8" ЕООД, на 4 пъти в съучастие , като подбудител и помагач, умишлено склонил Георги Бранеков, да извърши престъпление и го подпомогнал чрез съвети и разяснения как, къде и пред кои органи да подаде документи по организиране и осъществяване на противозаконно дейност в защитена територия за опазване на културното наследство – престъпление по чл.277а ал.6 във връзка с чл.20 ал.3 и ал. 4 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Александър Николич е предаден на съд и за това, че на 4 октомври 2010 г. , като управител на фирма „Одрин 8" ЕООД, съзнателно се е ползвал от преправен официален документ – Удостоверение, издадено от Министерството на културата - Национален институт за недвижимо културно наследство.

Преправката е била в частта на съдържанието, че сградата на ул. „Одрин"№ 8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона" на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад" на ул. „Одрин" в гр. Пловдив – престъпление по чл. 316 във връзка с чл.308 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 в ъв връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Александър Николич е предаден на съди за това, че на 19 ноември 2012 г. умишлено склонил Георги Бранеков, като извършител и като пълномощник на фирма „Одрин 8" ЕООД, чрез съвети и разяснения как и пред кои органи да се ползва от преправен официален документ, че сградата на ул. „Одрин" № 8 не притежава статут на единична недвижима културна ценност по Закона за културното наследство и че е „извън охранителната зона" на архитектурно-строителна недвижима ценност „Тютюнев склад" на ул. „Одрин" в гр. Пловдив – престъпление по чл. 316 във връзка с чл.308 ал.1 във връзка с чл.20 ал.3 и ал.4 във връзка с чл.26 ал.1 от Наказателния кодекс.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм