ГЕРБ разбива БСП на евровота със съкрушителните 8,5%

Автор:
Четвъртък, 31 Януари 2019 13:56
ГЕРБ разбива БСП на евровота със съкрушителните 8,5%

42% от имащите право на глас със сигурност биха гласували на предстоящите Европейски избори. Това показва проучване на Маркет линкс за януари. То е направено сред 1007 лица над 18 г. в цялата страна в периода 12 - 21 януари 2019 г.
Вече започва да се забелязва мобилизация при електората на ГЕРБ въпреки, че разликата с БСП е около 3% на база всички.

На база гласуващи, преднината на ГЕРБ е 8,5%, която определя ГЕРБ като потенциално с най-много евродепутати.

Свои представители в ЕП към момента биха имали още БСП, ДПС и ОП, а е възможно „Демократична България“ също да има поне един депутат. Резултатите потвърждават, че “Воля“ е загубила сериозна част от електората си е много вероятно участието и в активния политически живот у нас да приключи с разпускането на 44-то НС.

Обществената оценка за развитие на страната през първия месец на новата година остава силно негативна, но отбелязва умерено повишение и се завръща към нивата от средата на 2018 г.
Съотношението между дела на критично настроените към развитието на страната (67%) и тези с положително мнение (30%), формира отрицателен рейтинг от -2.2. С високи нива на песимизъм (55% от всички) е и оценката за очакванията за бъдещо развитие на страната. Налице, обаче, е умерен оптимизъм в оценките за материалното състояние на домакинствата (49%), който е подкрепен от увеличението на минималната работна заплата и на възнагражденията в редица бюджетни сфери.

Отчита се минимално възстановяване на доверието към българските институции. Положителният рейтинг на Президентството вече е 61% от имащите право на глас. За пръв път от около 6 месеца, Европейската комисия успява да се завърне сред институциите с положителен рейтинг. Доверието в Народното събрание този месец също отбелязва повишение, но въпреки това остава критично ниско - едва 16%. Видимата активност на държавното обвинение през последните месеци води до общо повишаване на доверието в нея, както и на това в главния прокурор Сотир Цацаров (20%).
Българското общество е силно разделено по въпроса за избора на доставчик на нов изтребител за ВВС. В ситуация на силно политизиран публичен дебат, малко под половината от българите не могат да формират мнение по въпроса. Диалогът между правителството и президентската институция по-скоро изместват фокуса от един стратегически и геополитически избор към остро вътрешно-политическо противопоставяне. 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Изкукалите червени кози Корнелия и Йончева ще потопят партизаните, с истеричните си издънки... А ако и сложат неадекватната Йончева за водач на листата и още ще паднат... Имахме си баба Цецка, която потопи ГЕРБ на президетските, сега баба Елена ще потопи партизаните на баба Цола Нинова.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм