Тренд: 5 влизат в парламента

Автор:
Четвъртък, 10 Септември 2020 11:31
Тренд: 5 влизат в парламента

Пет партии влизат в следващото Народно събрание. Ако изборите бяха днес, то ГЕРБ има подкрепа от 23,8%, а БСП – 23,4%, сочи сондаж на Тренд.

За първи път социологическа агенция дава нищожна разлика между ГЕРБ и БСП и вади Обединени патриоти от следващото Народно събрание.

Изследване на Тренд през септември не отчита сериозна динамика в електоралните нагласи сред гласуващите сравнено с проучването през август. Подкрепата за протестите също стои непроменена (62% ги подкрепят, а 30% не ги подкрепят), както и скептицизмът, че те ще доведат до оставка – 42% смятат, че протестите няма да доведат до оставка на правителството, а една трета смятат, че ще доведат.

Изследването регистрира практически паритет между ГЕРБ (23,8%) и БСП (23,4%) и лек ръст на “Има такъв народ” (15,9%). ДПС (10,4%) и “Демократична България” (9,9%) остават на сходни нива.

Към днешна дата пет партии са сигурни участници в следващия парламент, като формацията около Мая Манолова и “Обединени патриоти” запазват шансове за представителство в него.

Най-общо по данните личи, че на не малка част от българските граждани темата за нова конституция по-скоро им е чужда.

На въпрос има или няма нужда да се приема нова конституция на България, над една трета отговарят с „не знам / не мога да преценя“. 29% са на мнение, че има нужда от нова конституция, а 37%, че няма.

Несъмнено най-сериозна подкрепа (83%) събира намаляването на броя на народните представители от 240 на 120.

Данните са от национално представително проучване на изследователски център “Тред” по поръчка на “24 часа” в периода 29 август – 5 септември, в което са интервюирани по метода “лице в лице” 1008 пълнолетни българи.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • читател

    Тренд явно са почнали да гледат на билетчетата на Черепа на фона на чалгите на Слави. Дори Червен Колю такива манипулации преди избора на баба Цола Нинова не е правил още - има време до 12-ти де.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм