Започна подготовката за преброяването на пловдивчани

Автор:
Започна подготовката за преброяването на пловдивчани

Националният статистически институт (НСИ) стартира подготовката на преброяването на населението в България през 2021 на територията на Община Пловдив.
Председателят на Института Сергей Цветарски и неговият заместник Диана Янчева, заедно с директора на Териториално бюро – Юг, г-жа Захариева се срещнаха с кмета на Пловдив Здравко Димитров и секретаря на Общината Ангелина Топчиева, за да изяснят методиката на кампанията.
В предварителния етап, който тече в момента, ще бъдат очертани районите, като се обхождат жилищни сгради, без да се провеждат срещи с живеещите. Това дава реална представа и за жилищния фонд, който не фигурира в регистрите, както и кои сгради вече не съществуват.
На 22 януари започва официалното национално преброяване на населението в България, което ще бъде 18 по ред. Очакванията на НСИ са то да приключи до края на април.
Пловдив, София и Варна са градовете, където вместо една общинска преброителна комисия, ще има шест районни, които ще събират необходимата информация.
„Данните, които подаваме ще бъдат раздробени по микрорайони и обобщени за цялата община. За Пловдив ще са необходими между 400 и 1000 преброители, предварителният обход ще ни даде ясна представа какъв ресурс ще работи във Вашия град“, обясни на кмета Здравко Димитров, председателят на НСИ Сергей Цветарски.
Той добави, че от Института прилагат различен подход, в зависимост от жителите на всеки район, като се е случвало преброителите да посещават по три пъти един адрес, за да съберат необходимите данни. Глобата при категоричен отказ от участие в преброяването е 160 лева.
В първите 10 дни гражданите ще имат възможност да се преброят електронно, след което ще се включат преброители, които ще обикалят по адреси. Единственото опасение на специалистите е, че преброяването може да остане само електронно, ако има втора вълна, предизвикана от епидемията от COVID – 19.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (1)

  • .......

    Учителките не смеят да изведат децата да си играят в яслите и детските градини, заради неимоверно нарасналата популация на комари в град Пловдив. Въпреки стотиците сигнали Общината бездейства. Вече има и деца в болница след ухапвания, развили тежки алергични реакции. Ако това продължи, кмета да си отива бързо и да дойде друг, който да се справи.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм