COVID-19 прати Радев на дъното

Автор:
Понеделник, 11 Май 2020 15:50
COVID-19 прати Радев на дъното

COVID-19 прати президента Радев на дъното по рейтинг, откакто е на Дондуков 1. Това показва националното представително проучване на "Алфа Рисърч", проведено сред 1000 българи в периода 28 април - 5-ти май.

Положителните оценки за държавния глава намаляват с 8% (от 48% през декември до 40% в началото на май) за сметка на отрицателните мнения, които нарастват с 10% - от 15 на 25 на сто.

Проучването отбелязва повишаване на цялостния рейтинг на Бойко Борисов, като той достига вторите относително най-високи стойности след първите години на първия му мандат - 40% положителни оценки за дейността му (ръст от 10% спрямо декември), 31% отрицателни (спад от 8% спрямо декември).

От агенцията посочват, че за последен път премиерът има позитивен рейтинг, но с минимален превес на одобрението над неодобрението (37%:35%) през юни 2018 г., в края на българското европредседателство.

Те подчертават, че три съществени обществени нагласи обуславят рейтингите на президента и премиера.

Първата е консолидацията на обществото зад тезата, че има неща, в които можем да се справим не по-зле от много други страни. 40% са на мнение, че страната ни се справя по-добре от повечето европейски страни в борбата срещу коронавируса, според 38% - в едни направления се справяме по-добре, в други по-зле. Едва 14% пък смятат, че във всичко се справяме по-зле. Тази оценка подобрява позициите на изпълнителната власт, която пое отговорност за противокризисните мерки и влошава тези на президента, който беше един от основните критици на предприетата стратегия.

Второ, за общественото мнение изходът от директните сблъсъци между премиер и президент е в полза на премиера. Предвид доскорошната дистанция в нивата им на доверие, това е доста сериозно обръщане на нагласите, дори и да е само временно, отбелязват от "Алфа Рисърч". 34% одобряват позицията на Борисов относно мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в първоначалната остра фаза от кризата срещу 27% подкрепа за позицията на Радев. По-сближени са оценките за позициите им относно скоростта и подхода към икономическото възстановяване - 28% одобряват тезите на премиера срещу 24% - на президента.

Трето, отчита се сериозна подкрепа както за предприетите мерки през този период, така и за начина, по който хората са се възползвали от тях. 70% одобряват здравно-карантинните мерки, чувствайки се по-сигурни с тях. 60% - мерките в образованието и най-вече своевременното въвеждане на дистанционно обучение за децата им. 52% пък е подкрепата за социалните мерки, насочени към най-уязвимите и рискови групи. Преобладаващо критични настроения има само към все още неясните икономически мерки.
Алгафари: Радев следва егото си, загуби шанс за втори мандат

У хората все още доминират страховете и предпазливостта - предпочитат по-бавното и постепенно връщане към нормалността (40%) пред високата или много бавна скорост.

"В това отношение до момента Борисов успя да съвмести и двете основни обществени настроения - на страха за личния и на близките живот и здраве, и на нетърпението за излизане от социална изолация. Радев зае една по-идеологическа позиция в защита на "гражданина и икономиката", която обаче "увисна" откъм носители, тъй като неговите основни избиратели не са енергичните млади юпита, които са основните изразители на подобни настроения, а далеч по-рисковите и затова по-загрижени за собственото си здраве хора от по-високите възрастови групи. Което доведе и до спада в неговата подкрепа", посочват от "Алфа Рисърч".

Проучването показва, че двата месеца извънредно положение водят до двоен негативен резултат и за БСП. Лидерът й Корнелия Нинова губи 6% подкрепа и рейтингът й спада до ниво от 15%. Още по-сериозно изглежда отражението върху електоралната подкрепа за БСП. Спрямо декември партията губи около 1/3 от потенциалните си избиратели (от 21.5% на 12.2%).

В края на извънредното положение ГЕРБ отбелязва сериозно преимущество на полето на електоралните нагласи. Запазвайки позициите си от преди кризата почти без промяна (20.8%), само поради ерозията на БСП (до 12.2%), той получава почти двойна електорална преднина пред нея. На трето място остава хипотетичната формация на Слави Трифонов. При останалите политически субекти съществени промени няма - почти всички те губят леко от кризата, включително малкия коалиционен партньор "Обединени патриоти", които остават в сянката на големия управляващ.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  Шофьорът на самолет Радев остава цар единствено на лоста. https://img.bg.sof.cmestatic.com/media/images/640x360/Mar2018/2111585309.jpgКъм уреда! А селската пръчка Нинова царица https://pik.bg/f/gallery/195/8a497501af828b59e3232d350d1dff8c.jpgвърху селска кранта.

 • Слай

  Мечти и полюции

 • *

  Драго му става на човек от позицията на Слави Трифонов! Очевидно никой не го слага в сметките, или най-малкото не го смята за читав опонент! Но, ще има големи изненади след края на коронадата, ако въобще има край в близките години! Няма никакво съмнение, че Дългия ще е в следващия Парламент! Остава открит само един въпрос. Ще събере ли смелост Слави, за да се кандидатира за президент и да смачка поредния малоумен кандидат на мутромутоидите? Изравнения рейтинг на Борисов и Радев подсказват, че това не е мисия невъзможна! А и ГЕРБ, какво ли още ги чака?

 • читател

  отговори на: *

  Слави ще е "новият" Бареков, този капут и ще има същия успех, ако разбира се, не е толано фалирал покрай 7/8 кабеларката си, гледана от чалга дебили и въобще не се яви на избори.

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм