6 са критичните случаи, 1 нов заразен

Автор:
Четвъртък, 26 Март 2020 08:08
6 са критичните случаи, 1 нов заразен

Звънете на 112 само при болка в гърдите, чувство все едно някой ти е седнал върху тях, упорит задух, постоянна температура над 38 градуса и посинели устни

6 са критичните случаи на заболели от коронавирус у нас, стана ясно от сутрешната пресконференция на Националния оперативен щаб.

4 от тях са интубирани в Пирогов, като единият е в много тежко състояние и е възможен летален изход. Другите двама критични са във ВМА. Всичките тежки случаи са със съпътстващи заболявания.

Един нов случай е установен в София през нощта, пациентът е на домашно лечение.

Общо 243 са диагностицираните с коронавирус у нас. Около 350 са изследваните само вчера лица у нас.

Двама на всеки десет се улавят за регистриране, сочат математическите модели у нас.

Задължително трябва да се тестуват хората с респираторни заболявания. Това е заповед на здравния министър, имаме сигнали, че някъде в страната това не се спазва и затова реагираме чрез РЗИ, каза ген. Венцислав Мутафчийски.

Екзотични идеи на някои държави като тази възрастни хора да не се приемат за лечение, няма въобще да коментирам. Всеки има право на лекарска помощ, добави шефът на Националния оперативен щаб.

Физическо лице е заявило намерение да дари колосалната сума от 1 млн. лева, съобщи ген. Мутафчийски. Ще му кажа името, когато дарението стане факт.

1800 обаждание дневно се обслужват на тел. 112, съобщи главният санитарен инспектор Ангел Кунчев. Има случаи, когато не смогваме, добави той.

Обаждайте се при болка в гърдите, чувство все едно някой ти е седнал върху тях, упорит задух, постоянна температура над 38 градуса и посинели устни, каза ген. Мутафчийски.

Националният оперативен щаб ще предложи всички, идващи от чужбина у нас, да бъдат задължително поставяни под карантина.

Другото предложение е онлайн обучението на учениците да продължи до края на извънредното положение - 13 април.

Министърът на образованието Красимир Вълчев е категоричен, че обучението ще продължи дотогава и то най-малко до 13 април. Нулева година няма да бъде обявена. Дистанционното обучение е приравнено вече към присъственото, а отсъствия вече се пишат, каза той.

Много е възможно, ако ситуацията продължи и след 20 април, висшите училища да отложат приема, тогава ще се изтеглят и датите за матури на абитуриентите, прибави образователният министър. В контакт сме с колегите си в Европа, но никой още не може да предложи решение.

До 13 април да останат затворени ресторанти, магазини и други търговски обекти, извън аптеките и хранителните магазини, предлага още Националният оперативен щаб.

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари

  • Няма коментари

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм