Област Пловдив с най-много тежки ПТП-та

Автор:
Сряда, 14 Август 2019 15:34
Област Пловдив е рекордьор по тежки катастрофи Област Пловдив е рекордьор по тежки катастрофи

Тежките пътнотранспортни произшествия на територията на Област Пловдив намаляват със 100 бр. през първите 7 месеца на 2019 г. в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това в региона са регистрирани най-много пътни инциденти като средно на всеки 8 катастрофи в България, една е на територията на местното ОДМВР. Поради тежкия пътен травматизъм Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ инициира извънредно заседание на Областната комисия по пътна безопасност. В нея участие взеха председателят на ДАБДП Малина Крумова, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, представители на МВР, общините в областта, неправителствени организации и др.

„Отчитаме усилията на институциите на местно ниво, но трябва да набележим още допълнителни мерки, защото нивото на пътния травматизъм в областта е неприемливо високо“, подчерта Малина Крумова. По думите ѝ общо 444 тежки пътни инциденти са станали на територията на областта, загинали са 34 човека, а ранените са 556. Фаталните инциденти намаляват с 8, а ранените са със 162-ма по-малко в сравнение със същия период на миналата година. „Сериозно намаляване на пътния травматизъм се наблюдава след пускане в експлоатация на новия път между Пловдив и Асеновград, но остава тревожната статистиката голям брой инциденти да настъпват в градски условия, затова ще изискваме още инфраструктурни решения от общините“, посочи председателят на държавната агенция. Според статистиката на МВР, катастрофите са съсредоточени в активната част от денонощието, като най-много инциденти с пострадали лица възникват между 18 и 19 ч.

Търсим възможност за изграждане на полигон и автомобилна писта, съобщи областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Той призова общините в региона да набележат подходящи терени. Едно подобно съоръжение би подобрило както подготовката на младите водачи, така и ще бъде място за безопасно увеличаване на скоростта, вместо това да се случва по булевардите на града, подчерта Здравко Димитров. Той се ангажира и областната комисия по безопасност на движението да заседава на всеки три месеца, а на всяка среща да се набелязват мерки с конкретни срокове, които ще бъдат обект на постоянен мониторинг.

Община Пловдив е инициирала подмяна и поставяне на осветление на пешеходните пътеки и в зоните в близост до училища и детски градини, които ще бъдат завършени до началото на есента. Общинската комисия по пътна безопасност заседава редовно, като продължават да се търсят най-добрите инфраструктурни решения за обезопасяване на пешеходните пътеки.

Най-голямо намаление на пътните инциденти през първата половина на 2019 г. в България се отчита именно на територията на ОДМВР Пловдив. Служителите на реда продължават да увеличават контрола като в момента активно участват в акция „скорост“, която се провежда на територията на цялата страна. През първото шестмесечие на 2019 г. служители на ОДМВР – Пловдив са констатирали над 66 хил. нарушения. В сравнение със същия период на 2018 г. броят на установените нарушения е с близо 15 хил. повече, а основна част от тях са за движение с превишена скорост. От областната дирекция на МВР съсредоточават контрол не само в града, но и в по-малките населени места и на пътищата, които се отчита повишен пътен травматизъм.

 

Напишете коментар

Напишете коментар като гост

0

Коментари (4)

 • читател

  Ха-ха!!! Баксетболистът Зико, изпълняващ нелепо длъжността областен управител на Пловдивска област се появи на конференция в хотела на кмета Тотев!!!:):):) А жителите на Шишманци - огънят да ги яде... http://www.plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/237ff49fab03672fee884a0dd7e8be83_XL.jpgПрост, по-прост, най-прост... Зико!!!!

 • истината

  Аман о тези спортистчета. Ако ги накара човек не могат да се подпишат без грешка, иначе трупат дипломи. Този , Здравеца, ако бяхме нормално общество, най-много щеше да завежда масовата физкултура в Областната управа.

 • читател

  Гръмнаха винпрома на Пеевски - избата в с. Първенец за фалшив алкохол... Баскетболистът Зико ще вземе ли отношение, или по вида му е ясно, какво пие и от коя изба... https://plovdiv-online.com/media/k2/items/cache/134c3ad6f06238fdfc99d2d2b6674f7a_L.jpg

 • ОМП

  Кой ръководи тоз ресор?

Този сайт използва бисквитки (cookies) за повишаване на ефективността си. Научи повече

Съгласен съм